Mingel och tal när konstpåsken invigdes

Mingel, tal av slottsherren, färgstarkt performanceframträdande och sång av Ida Wiklund blev startskottet för 20-årsjubilerande Konst på väg som i år innehåller ett 60-tal utställare.

23 mars 1916 15:49

Påsken är konstrundornas tid och både i Östhammar och Tierp finns flera alternativ att välja bland för den kulturtörstande. Konst på väg i Tierp, som i år firar 20-årsjubileum, satsar den här gången lite extra på evenemanget.

– Bland annat på själva invigningsceremonin här i dag, men vi har också en jubileumsutställning som pågår på Tierps bibliotek och konstdagarna kommer även att bjuda på överraskningar i form av bland annat en uppdykande jazztrio och poesiframträdanden, berättar kultursekreterare Louise Magnusson i vimlet bland invigningsbesökare i orangeriet vid Örbyhus slott.

Efter invigningstal av slottsherren Gérard de Roquette Buisson bjöds den stora publiken på drama vid eken i parken, som enligt sägnen planterats av Gustav Vasa. Där kunde man se dansaren Su-En tillsammans med Eva Björkman framföra performanceverket Rainbow Action (nr 2) där de båda aktörerna på ett spektakulärt sätt skvätte och hällde färg på varandra.

– Ovanligt, annorlunda och spännande, var Camilla Andersson Fredrikssons spontana omdöme om föreställningen där huvudbudskapen var att livet och människor förändras och att alla är unika.

– På något sätt så förstod jag nog en del av budskapet, sade Camilla Andersson Fredriksson, som själv bor i Örbyhus.

Som vanligt finns ett brett spektrum av konstformer att välja på för den som ger sig ut på vägarna i Tierps kommun under påskdagarna. Ett av de välbesökta besöksmålen är glasblåseriet i Tobo.

– Vi har varit med i evenemanget varje år, och senaste åren har vi haft runt 1400 besök, berättar Ulrika Rundlöf som driver glasbruket tillsammans med Anders Melhus.

En av besökarna som själv provade på att blåsa glas var Marie Andersson från Uppsala.

– Det är ett riktigt häftigt hantverk, och kul och spännande att prova på. Det som överraskade var att man inte behövde blåsa så starkt, sade Marie Andersson som tillsammans med Ola Schedin efter besöket i Tobo ställde kosan mot Tierp.

– Jag är fotointresserad så troligen blir nästa besök hos någon som ställer ut bilder, säger Ola Schedin.

Två andra besökare vid glasbruket var Lena och Bobo Sundin, fritidsboende på Hållnäs, som redan innan hade hunnit njuta av industrikonst av återvunna material och vackra tavlor med frostmotiv i Vendel.

– Att hitta inspiration till hemmet är ett av målen med dagen, även om man inte handlar kan man få fina uppslag, berättar Bobo Sundin.

– Närmast åker vi nog till Lövstabruk där vi räknar med att se både keramik och hitta påskinspiration, säger Lena Sundin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!