Kyrkan bjöd tiggarna på soppa

På onsdagen sökte representanter för Svenska kyrkan i Tierp upp de tiggare som sitter utanför butiker för att dela ut smörgåsar, soppa och värmande dryck. Mottagarna var fåordiga men tacksamma.

20 januari 2015 13:18

Tierp har, liksom många andra orter av den storleken, ett antal personer som tigger utanför Systembolaget och livsmedelbutikerna ­– oavsett väderlek. Det här har fått medlemmar i Tolfta församling att reagera. Förutom soppkvällar på Nathanaelsgården på onsdagar vill man också göra en insats för de människor som försöker försörja sig på tiggeri.

– Vi bjuder gärna in dem till soppan, men förstår att de kanske inte kan lämna sin post och förlora pengar, säger Carina Vindeland, diakon i Tolfta församling och den som initierat utdelningen till de behövande.

Strax före klockan 14 på onsdagen packade volontärerna Lars-Olof Englund och Gunni Westergren in förnödenheterna i en bil och begav sig in till centrala Tierp. Utanför Coop låg en filt i snön men någon tiggare syntes inte till. På Centralgatan kunde de bjuda tre personer på tomatsoppa, kaffe och mackor.

– Det är människorna vi vill hjälpa. Vi vet inte om tiggeriet är organiserat, men det är inget vi kan göra något åt, säger Lars-Olof Englund.

Det var andra onsdagen som församlingen ordnade med sopputdelning. Och de kommer att fortsätta med det ytterligare några veckor.

– De är inte så talföra så det är svårt att veta hur de har det. Men visst är det synd om de här människorna, att behöva sitta så här när det är kallt ute.

Tierps kommun gör inga stödinsatser för de romer som alla vardagar och lördagar kommer in till köpingen för att tigga.

– Om det är barn inblandade har vi ett ansvar för att de har bra levnadsförhållanden. Men vi har inga generella riktlinjer för hur vi ska hantera den här situationen, säger kommunchefen Yvette Axelsson.

– I något enstaka fall har vi bidragit med en biljett för att personen ska kunna ta sig till hemlandet.

Själva tiggeriet har hon inga synpunkter på.

– Det är inte olagligt och det är inte aktuellt att införa något förbud.

Hon säger sig inte känna till var tiggarna i Tierp bor.

– Vi fick in en anmälan där barn skulle ha varit involverade, men när vi kom dit fanns det ingen på plats. I övrigt har vi inte fått in några anmälningar vad jag känner till.

Katarina Larsson är butikschef för Systembolaget i Tierp. Hon vill inte kommentera att det sitter tiggare utanför butiken.

– Jag hoppas att de får goda smörgåsar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!