Kulturvecka sprider folkmusik

Tegelsmoraveckan vill sprida kultur av god kvalitet i Norduppland. I år är folkmusikduon Erika & Cecilia ett av dragplåstren.

1 september 2016 08:00

Årets upplaga av Tegelsmoraveckan, den 24:e i ordningen, har hunnit halvägs genom sitt program, bestående av samtal, gudstjänster och en bred uppsättning av musikframträdanden i Tegelsmora kyrka och Eric Sahlström Institutet.

– Det har gått bra, vi hade en fantastisk konsert i går. Det blir väldigt intimt i de här lokalerna och miljön är en del av upplevelsen. Publiken blir nästan medagerande, på gränsen till interaktivt, säger arrangören Karl Gunnar Marklund.

Den kulturfyllda veckan fick sin start i samband med att en staty av folkmusiklegenden Eric Sahlström uppfördes i orten. Tanken väcktes om att utvidga den traditionella Tegelsmoradagen till en vecka.

– Ursprungligen var avsikten att sätta Tegelsmora på kartan och det har vi väl gjort nu. Vi vill tillgängliggöra kultur av god kvalitet för befolkningen i hela Norduppland. Vi har en trogen publik och de artister som har varit här kommer gärna tillbaka.

Ett av veckans stora dragplåster är fredagens konsert med folkmusikduon Erika & Cecilia, vars medlemmar har djupa rötter i den uppländska folkmusikens mylla.

–  Det är en ära att bli inbjuden att spela där. Tegelsmora är våra hemtrakter och verkligen ett nav i den Uppländska folkmusiken. Vi har spelat där tidigare och just att vi är en duo som spelar med akustiska instrument utan behov av förstärkning gör att det passar väldigt bra i kyrkan, säger violinisten Erika Lindgren.

Folkmusiken har länge haft en naturlig del i festivalens program och hon utlovar att fredagens konsert kommer bestå både av duons egenkomponerade musik, men också av traditionella låtar från trakten.

– Någon Eric Sahlströmlåt blir det absolut. Cecilia kommer ifrån Östhammar och jag växte upp med folkmusik i Vendel. Den uppländska folkmusiken ligger nära och är en grund som jag står på i mitt skapande. Vår senaste skiva "Polska till Vendelsjön" är lite av en hyllning till de spelmän från trakten som betytt mycket för oss.

Men det är inte bara på lokala musikfestivaler som Tegelsmoraveckan och liknande tillställningar som nyckelharpa, dragspel och fiol har sin plats. Enligt Erika Lindgren är den uppländska folkmusiken livaktig även utomlands och det är inte längre främst män som får synas i spelsammanhang.

– Fler arrangörer tänker aktivt på att få in kvinnor och det har gett resultat. Inte minst på festivaler är det många fler kvinnor som uppträder, både yngre och äldre. Det finns många bra spelkvinnor i Sverige så det är kul att det händer mycket på den fronten.

<p>Fakta Tegelsmoraveckan</p>

Hälften av festivalen har passerat, men under tre dagar sker det fortfarande arrangemang.

I dag torsdag uppför Bengan Jansson och Trio X olika visor av skådespelaren Allan Edwall på Eric Sahlström Institutet.

Fredagens akustiska folkmusikspelning med Erika & Cecilia håller till i Tegelsmora kyrka.

Där avslutas även veckan på söndag med en konsert av psalmskaparen Per Harling tillsammans med Tegelsmora kyrkokör.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Dahlbäck