Kulturhus det stora målet

Föreningen Forum Örbyhus arbetar för ett ökat kulturutbud. I veckan hade ett möte med Tierps kommuns kultur- och fritidschef där de och andra diskuterade framtida kulturella projekt.

26 september 2014 10:05

– Vi började med att alla pratade om vad man gör och vad man vill kunna göra i Örbyhus. Många tyckte att det finns för lite att göra här, säger Isabelle Axelsson som är engagerad i medborgarinitiativet Forum Örbyhus.

Deltagarna på mötet spände i ålder från 19 till 70 år.

– Vi diskuterade att det skulle kunna organiseras gränsöverskridande projekt, där till exempel äldre som är duktiga på hantverk undervisar yngre, säger hon.

Även många andra förslag var uppe. Ett av dem: en utsmyckning av gångtunneln vid stationen. Men det stora målet för föreningen är klart. Man vill ha ett kulturhus i Örbyhus. Och kultur- och fritidschefen i Tierps kommun, Sofia Nohrstedt, verkade positiv.

– Hon påpekade dock att det kan vara bra att först utveckla de aktiviteter som finns. Så man inte bara bygger ett hus utan aktiviteter i, säger Isabelle Axelsson vidare.

Kontakterna med kommunen kommer att fortsätta under hösten. I november anordnas det ”kvartalsfika” där olika representanter från kommunen ska finnas tillgängliga för alla. – Jag tycker mötet var ett fantastiskt initiativ av de engagerade i Forum Örbyhus. Jag tog med mig det stora engagemang som finns för kultur- och fritidslivet, säger Sofia Nohrstedt.

Hon har redan börjat titta på några av de förslag som kom upp, men vill inte avslöja något än.

– Vi från kommunen måste absolut stötta sådana här initiativ, det är jätteviktigt, säger hon avslutningsvis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren