Eldsjäl och skytteprofil

Gunder Svensson är en allt-i-allo i Tierp-Tolfta skytteförening. Han tävlar i skytte, är ungdomsledare, skjutbanechef, kassör och sekreterare, fixare och mentor.

12 mars 2015 08:50

Nu ser han fram mot att klubben byter ut de gamla papptavlorna som åker fram och tillbaka med vajrar mot den nya tidens digitala.

– Vilken skillnad det kommer att bli. Nu skjuts det på de klassiska tavlorna med tio ringar. När vi byter till de digitala fram till sommaren kommer resultatet upp direkt på en skärm vid varje skytt. Det är mycket smidigare. Då slipper vi veva in de gamla papptavlorna, säger Gunder Svensson som var med i Tierp-Tolfta Skytteförening redan när klubben bildades år 1973.

Gunder Svensson ägnar hundratals frivilliga timmar åt föreningens arbete varje år.

– Jag är alltid i skyttelokalen när det är träning och jag älskar att vara med och leda ungdomarna. Föryngringen är mycket bra i klubben och vi har all anledning att se ljust på framtiden. Några namn som är värt att hålla ögonen på är 11-årige Malte Broberg och Johannes Mattsson som är i 15-årsåldern. Vi har flera lovande tjejer också, berättar Gunder Svensson som blev utsedd till Årets eldsjäl förra året av Tierps kommun.

I motiveringen heter det att Gunder Svensson har ett genuint engagemang, som gör att skyttesporten kan utövas i kommunen och att han brinner för barn och ungdomar.

Själv har Gunder Svensson ett stort välfyllt prisskåp i källarvåningen hemma i villan i Tierp. Skåpet dignar av priser. I prissamlingen finns bland annat två SM-guld, tre SM-silver och fyra SM-brons.

Själv tävlar han i disciplinerna kpist, luftgevär och korthåll där avståndet till tavlan är 50 meter. I maj startar korthållssäsongen.

– Jag började med skytte när jag var ung. Det var egentligen som signalist i det militära, jag lärde mig använda pistol och kpist. Då upptäckte jag mina talanger inom skytte. Sedan dess har allt bara rullat på, säger Gunder Svensson som fyller 72 i år.

Största tjusningen med skytte tycker han är att det är en individuell sport.

– Allt hänger på mig. Jag får stå för det jag gör. Det jag också attraheras av är spänningen. Jag skjuter bäst när jag är harmonisk, det första skottet ger en fingervisning om hur dagsformen är, säger han.

I kpist skjuter han fem skott på femton sekunder. Han har länge försökt få till en ändring av reglerna, men får ingen respons hos skytteförbundet.

– Jag skulle helst se att vi skjuter fem skott på en minut, då skulle vi vårda skotten bättre, jag kommer fortsätta att agera för den regeländringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Bergström