Dragon Gate - ett bygge utan slut?

Det skulle bli porten mellan Kina och Sverige, men Dragon Gate har kantats av otaliga problem sedan affärsmannen Jingchung Li,  eller Mr Li som han kallas, köpte hotellet Check Point Dalälven 2004. Det här har hänt under åren som det osannolika byggprojektet pågått.

14 september 2016 22:01

2004 Jingchung Li, som blivit förmögen på att sälja myggmedel i Kina, köper hotell Check Point Dalälven i Älvkarleby. Det finns planer på ett hälsocenter, ett hotell, en restaurang, en Europainriktad kung-fu-skola med kinesiska lärare och ett köpcenter – allt i kinesisk stil.

Kinesiska arbetare är på plats i november men saknar arbetstillstånd.

2005 Kinesiska byggarbetare stoppas i juli från att bygga över två meters höjd eftersom säkerheten är för dålig. Byggnads hotar med blockad eftersom de kinesiska gästarbetarna bara har en timlön på 17 kronor. Samma månad reses en 15 meter hög buddistisk staty, tillverkad för hand i Kina.

I oktober står första etappen klar och invigs av landshövding Anders Björck och en kung-fu-uppvisning ledd av shaolinmunken Mao Yonghan.

2006 Efter återkommande brister och problem beslutar Arbetsmiljöverket om föreläggande av vite. I november kräver myndigheten 1,2 miljoner av Dragon Gate. "Det här är ovanligt. Och allvarligt, det är något som inte fungerar som det ska här", säger arbetsmiljöinspektör Lars Nordström. Samtidigt dyker nya planer upp på ett kinesiskt varuhus i form av en 500 meter lång drake.

Dragon Gate utnämns till årets sämsta bygge av tidningen Byggnadsarbetaren.

2007 Älvkarleby kommun misstänker miljöbrott efter en inspektion. Byggavfall har eldats upp. Arbetsmiljöverket utfärdar fler förbud på grund av bland annat obesiktigade grävmaskiner och felaktiga elinstallationer. Robert Wells och Rhapsody in Rock gästar i september.

2008 En kopia av Terrakottaarmén, med 200 figurer, landar i Älvkarleby. Vitet på 1,1 miljoner fastställs av regeringsrätten.

2009 I januari presenteras planer på att Dragon Gate ska växa till ett Dragon Land. I projektet ingår tolv svenska kommuner i regionen och lika många kommuner i Kina. Tanken är att varje deltagande svensk kommun ska ge plats för ett projekt som är typiskt för den samverkande kinesiska kommunen. Hittills har Mr Li, enligt uppgift, satsat 150 miljoner i projektet. Dåvarande vd lämnar sitt jobb eftersom hotellet, som han anställts för att driva, inte är färdigbyggt.

2010 Alla utredningar av miljöbrott läggs ner. "Åklagare/polis har försökt komma till rätta med problematiken, utan framgång, då personer och bolag ständigt byts ut/byter namn. Förundersökningen läggs därför ned”, skriver åklagaren i oktober.

2011 Kinesisk investerare vill att Dragon Gate får forskningscentrum för medicin. Älvkarleby kommun är tveksamma och vill att nuvarande byggnationer avslutas först.

2012 Representanter för Älvkarleby kommun besöker Kina för att utöva påtryckningar för att Dragon Gate ska färdigställas. "Vi har olika perspektiv. Jingchun Li har inte särskilt bråttom. För honom är inte lönsamhet det viktiga utan kulturmöten mellan Sverige och Kina. Vi från kommunens sida vill så klart att bygget ska bli klart så snart som möjligt", säger kommunalråd Kenneth Holmström. Kommunen säger därefter nej till vidare utvidgning.

2013 Nya vd:n Kenny Li hoppas att hotellet kan invigas till sommaren 2014.

2014 Hotellet och det kinesiska centret invigs med en spektakulär ceremoni - trots att hotellet inte kan öppna. Ace Wilder och Kalle Moraeus gästar. En restaurang öppnas.

2015 Hotellet är fortfarande tomt, kommunen har inte godkänt verksamheten eftersom nödvändig dokumentation som rör brand- och bullerskydd, tillgänglighetsanpassning samt energideklaration inte lämnats in. Ett bygglov som löpt ut stoppar fortsatt bygge. Restaurangen stängs. "Vi öppnar när vi fått godkännandet från kommunen. Nu är det bara att vänta", säger vd Kenny Li.

2016 Nytt bygglov beviljas i mars. I september annonseras på Dragon Gates hemsida att verksamheten lägger ner, ett uttalande som snabbt dementeras.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!