DJ-duo från Tierp reser över hela världen

Att det går att nå långt även om man är från Tierp var huvudbudskapet när Robin Lindberg återbesökte sin gamla skola Centralskola häromdagen.

7 november 2014 08:39

Som världsartist är han mer känd som Lindh Van Berg och bildar med skolkamraten Felix Andersson, eller Felix Zaltaio, houseduon Zaltaio Van Berg. Redan deras debutlåt tillsammans, Born on the road, slog stort 2012. Därefter har framgångarna fortsatt på topplistor, Spotify, best of-album och festivaler med jättepublik världen över.

Med en demofilm om duon och en frågestund med skolans årskurs 7-9 i en fullsatt matsal berättade han om deras saga som skulle kunna ha slutat långt innan den började. För under skoltiden kände de två inte varandra alls.

– Det enda skolminnet jag har av Felix var när han hänsynslöst fick ner mig från snöhögen på skolgården.

Efter Central gick de olika vägar. Felix Andersson hade bestämt sig för att bli radiopratare och valde mediegymnasiet på GUC. Robin Lindberg var omvittnat duktig pianist och med MVG i musik, men valde Högbergsskolans elprogram.

– För det var egentligen ingen som trodde att man kunde lyckas med musik, säger han.

Och då hade han ändå redan uppnått en del. Till exempel att som 14-åring bli den yngste någonsin att få kontrakt i Tyskland.

Samspelet med Felix var heller inte givet.

– För fem år sedan skickade jag en låt till honom och hörde inget på flera veckor. Sedan ringer ett okänt nummer. Det var Felix som sa att låten är en hit. När den släpptes hamnade den på sex best of-album, flera topplistor och fick snabbt tre miljoner streams på Spotify.

Om genombrottet var stort och gick fort så grundade det sig ändå i ett mångårigt musik- och artistintresse. Sin partner i duon beskriver Robin som etablerad redan när de träffades i Stockholm och nu en av landets bästa radiopratare och DJ. Själv har han alltid varit intresserad av och hållit på med musik och att det så småningom skulle landa i house är nog inte bara en slump.

– Jag fick mitt första musikprogram av pappa när jag var 6 år. Han var förälskad i trance, säger Robin Lindberg och beskriver den musikstilen som ännu mer hypnotisk än house.

– Och vi gjorde house tre år innan det blev stort. Just nu är det världens största festivalgenre, säger han och har en given förklaring till det:

– En festival bygger på känslor, passion till musiken och gemenskap. Det ska inte bara låta bra.

Med det genomslag som Robin Lindberg haft tillsammans med Felix Andersson har han fog för att säga:

– Hela grejen är att fast man kommer från Centralskolan och Tierp så går det, om man aldrig slutar drömma.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Badner