David Batra döper bok efter UNT-artikel

En riktig "skitartikel" i UNT har fått ge namn till komikern David Batras nya bok där han samlar små och roliga lokalnyheter.

26 maj 1916 15:57

Komikern David Batra har inte bara gjort sig känd genom sin stand-up och sin medverkan i tv-program som Kvarteret Skatan och Parlamentet. Genom åren har han dessutom släppt ett flertal böcker innehållandes insändare, arga lappar och roliga Blocket-annonser. I höst kommer hans nya bok ut, vilken fått sin titel efter en artikel i UNT: "Nu är toan i Tierp invigd".

– I den nya boken har jag samlat riktigt små nyheter. Det har blivit lite min grej att samla svenska folkets kommunikation så här, men den här gången har jag tagit det ett steg längre. Det har alltid varit vanligt folk det handlat om men nu ger jag mig på dig och dina kollegor, säger David Batra till UNT.

Sedan förra året har allmänheten uppmanats att skicka in tips på roliga nyheter till David Batra på mejladressen lokalanyheter2016@gmail.com och redan från början strömmade det in förslag från hela Sverige. Artikeln om den första offentliga toaletten i Tierp fick han dock skickad till sig från en vän om bor på orten.

– Jag tyckte den var rolig men det var inte tanken att hela boken skulle heta det från början. Jag hade tänkt använda "Papperslapp brann i Nässjö" eftersom den notisen har snurrat runt på nätet ett tag och folk då skulle förstå vad det var för typ av bok. Men samtidigt tyckte jag att det framför allt var själva brödtexten i den notisen som var rolig och inte rubriken. Därför blev det till slut "Nu är toan i Tierp invigd".

Journalisten bakom toalettartikeln är UNT:s före detta lokalredaktör i Tierp, Peter Frisberg. När UNT ringer upp honom har han hört att hans artikel ska finnas med i David Batras kommande bok, men att boken ska få sitt namn efter den kommer som en nyhet för honom.

– Då blir man ju rikskändis på köpet, säger Peter Frisberg och skrattar.

Kan du berätta om hur artikeln kom till?

– Tierp är en stor kommun till ytan men med en liten tätort. Det har inte funnits någon offentlig toalett där tidigare och därför tyckte jag det kunde vara värt att skriva om när den här toaletten skulle invigas. För de som har den här kiosken var det givetvis bra att kunderna fick tillgång till en toalett.

Kände du när du skrev artikeln att det var en väldigt liten grej att skriva om?

– Jo, det är ju lokaljournalistik på högsta nivå - en riktig skitgrej.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman