200 unga hockeylirare kämpade på isen i Vegahallen

På lördagen var det stor ishockeyfest i Tierp. Mängder av spelare, ledare och föräldrar hade kommit till Vegahallen för att delta i Iskampen och Slaget om Dalälven.

2 mars 1916 13:52

Idén om ett hockeyevenemang för de yngsta hockeylirarna knäcktes av Tierpsbon Mats Berger. Han var själv tränare och drev hockeyskola på den tiden och tyckte att det var synd att de som inte deltog i seriespel med sina lag så sällan fick spela matcher. 2010 var det premiär för Iskampen och sedan dess har intresset vuxit för varje år.

– Jag skulle kunna fylla två ishallar med spelare men tyvärr har vi bara en. En del föreningar som är här anmäler sig på plats till nästa års turnering och även till den två år framåt i tiden, säger Mats Berger.

Dagen är uppdelad i två pass. Det första inleds med spel på mindre isytor. Passet avslutas med första perioden i det som kallas Kampen om Dalälven, där spelare från Uppland och Gästrikland möts på en fullstor plan med sju utespelare i varje lag. Sedan blir det småmatcher igen på eftermiddagen innan dagen avslutas med avgörandet i andra och sista perioden i prestigemötet mellan de båda landskapen.

Men allt handlar inte om det som händer på isen en sådan här dag. Vid sidan av rinken bjud det på andra aktiviteter som hockeybowling då käglorna ska slås ned med en puck, prickskytte mot målbur, lite tävlingar och fotografering framför en sponsorvägg.

– De här grabbarna och tjejerna ska få känna sig precis som de stora ungarna, säger Mats Berger och syftar då på spelarna i SHL och NHL.

Runt 200 barn är med och spelar ishockey den här dagen. De flesta lagen kommer från Uppland och Gästrikland men i år har AIK från Solna också med ett lag.

– Vi har haft lag från Nynäshamn med något år och dit är det 17 mil, säger Mats Berger stolt.

Han försöker matcha lagen så att spelarna ska få möta motståndare som de inte stött på tidigare, till exempel genom att skilja Gävlelagen åt så gott det går.

Tierp är förstås med. De har 21 spelare med i laget så det är trångt på avbytarbänken. Alla får spela och det är byte efter en och en halv minut. Trots, eller tack vare den stora truppen, gör laget en stormatch och besegrar Sätra från Gävle med hela 9–2. Efter slutsignalen kastar sig spelarna som sig bör i en tv-puckshög vid den egna målvakten.

– Föreningen har inget lag med spelare födda 2007. Men de här är 08:or och har fått ta över 07:ornas plats i serien. Vi tränar två gånger i veckan och har många spelare, så det här kan bli riktigt bra, säger ledaren Stefan Södergren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!