Vårdcentral hotas av nedläggning

Primärvårdsledningen vill stänga Alunda vårdcentral i sommar för att lösa läkarbrist i Årsta – men en stängning riskerar att bli permanent.

16 maj 1916 11:56

Anita Eliasson är avgående verksamhetschef för vårdcentralen i Alunda och filialen i Rasbo. Nyligen fick hon information från primärvårdsledningen om förslaget att stänga båda vårdcentralerna, fram till 30 september i höst.

– Det är inget som jag ställer mig bakom. Med en stängning i drygt tre månader kan ju alla räkna ut hur det kommer att gå med Alunda vårdcentral sedan, säger Anita Eliasson som är bestört och förtvivlad över förslaget.

Hon har även informerat personalen som består av totalt 25 medarbetare.

– Jag kände mig skyldig som verksamhetschef att göra det. Om primärvårdsledningen driver det här vidare kan personalen i Alunda och Rasbo vara berörd om en månad.

Hur har förslaget tagits emot?

– Alla är lika chockade som jag. Jag kommer inte att ha medarbetare som vill åka till Årsta, de har valt att jobba på landsbygden och många bor på orten eller i närområdet.

Alunda och Rasbo vårdcentraler har tillsammans 6 300 listade patienter. Vårdcentralen i Alunda brukar inte vara stängd på sommaren. Filialen i Rasbo har däremot varit stängd tidigare somrar och i vintras hade man stängt för renovering efter en vattenskada. Men sedan den 4 april har distriktssköterskemottagning, BVC och fysioterapi haft öppet igen – dock finns rekryteringsbehov för att öppna husläkarmottagningen.

Anita Eliasson har i en skrivelse på fyra sidor gett sina synpunkter på primärvårdsledningens förslag. Bland annat nämner hon att ledningens argument att Alundas befolkning har andra "nära" vårdcentraler att vända sig till är ologiska och till stor del även orimliga. Att Alundas befolkning skulle åka 30 minuter för att ta sig till vårdcentralen i Årsta eller den som planeras i Almunge är inte troligt, menar Anita Eliasson.

– Alunda ligger i Östhammars kommun och närmaste vårdcentralen ligger i Gimo 15 minuter bort. Men där finns ingen kapacitet att ta hand om Alundas patienter.

Ett argument för att stänga Alunda och Rasbo tillfälligt är att det saknas läkare på Årsta vårdcentral. Men enligt Anita Eliasson fattas endast en allmänspecialist under fyra veckor i Årsta.

– Jag förstår läkarbristen som råder. Men här ser jag att man ska kunna hitta andra lösningar än att lägga ner en väl fungerande vårdcentral.

Primärvårdsdirektör Göran Angergård kan varken svara ja eller nej på UNT:s fråga om Alunda vårdcentral ska ha sommarstängt. Han säger att man har stora problem med läkarbemanningen i primärvården, men vill inte kommentera frågan om framtiden för Alunda vårdcentral.

– Inget är klart förrän det är beslutat.

Att Anita Eliasson som verksamhetschef slutar beror inte på det nya förslaget som primärvårdsledningen lagt fram.

– Jag hade sagt upp mig innan. Bland annat eftersom jag känt att vi inte kommer någonvart med lokalfrågan vilket hindrar verksamhetens utveckling i Alunda.

Planer på en ny vårdcentral i Alunda i primärvårdens regi har funnits, men skrinlagts. Än så länge har varken planerna på nybyggnation långsiktigt eller hyra av externa lokaler på kort sikt fått gehör inom primärvårdsledningen.

En lokalförsörjningsplan för hela primärvården är på gång. Men om den blir färdig i vår kan Göran Angergård inte säga.

– Vi vill lägga fram något bestående som gör att vi får en stark primärvård med hög kvalitet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josef Nylén