SOS Alarm medger ny vårdmiss

En kvinna med rullator ramlade ur bussen i Östhammar och slog sig blodig. SOS Alarm valde att skicka ambulans från Uppsala, sju mil, i stället för att kalla på räddningstjänsten.

4 mars 2015 09:54

Händelsen inträffade en kväll i mitten av februari. Kvinnan missade ett trappsteg när hon skulle kliva av bussen, voltade över rullatorn och föll handlöst. Hon ska enligt uppgift ha slagit ansiktet i marken och blivit liggande medvetslös.

Förbipasserande stannade och hjälpte den kraftigt blödande och omtöcknade kvinnan att komma i framstupa sidoläge och hon fick också värmande filtar virade runt sig. Flera personer ringde nödnumret 112, men inga ambulanser fanns lediga i Östhammar. I stället för att kalla på Östhammars räddningstjänst valde SOS Alarm att skicka en ambulans från Uppsala. Genom landstingets avtal om IVPA (i väntan på ambulans) skulle SOS Alarm ha kunnat kalla på räddningstjänstens deltidsstyrka. Men det gjorde man alltså inte.

SOS Alarms presschef Anders Klarström medger att man agerat felaktigt när UNT uppmärksammar honom om fallet.

– Med beaktande av att kvinnan antagligen varit medvetslös och den långa väntetiden borde vi ha larmat IVPA.

I flera län säger landstingsavtalen att SOS Alarm ska använda IVPA vid misstänkt hjärtstopp. Men genom avtalet med Uppsala läns landsting gäller bredare befogenheter, och även medvetslöshet ingår. Nu kommer SOS Alarm att gå igenom rutiner och instruktioner med telefonoperatörerna.

– Vår patientsäkerhetsenhet ska också granska det här, säger Anders Klarström.

Kvinnan transporterades så småningom med ambulans till Akademiska sjukhuset för vård men ska inte ha ådragit sig några livshotande skador.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!