Solig och lyckad hästutställning

Rekordantal hästar, gott om besökare och tur med vädret gjorde årets sommarpremiering i Österbybruk till en lyckad tillställning.

21 juli 1916 10:59

– Vi är här för att stambokföra vårt sto Silver som vi har köpt från Norge. Hon måste utvärderas här för att hon och hennes föl ska få bokföras i Sverige. Hit har vi åkt för att det är nära och för att domaren är bra.

Det säger Susanne Söderström, som tillsammans med Elin Hagström promenerar fram och tillbaks på en gångbana bredvid hästvagnsparkeringen med shetlandsponnyerna Silver och Sparky. De har kommit till Österbybruk för den sjunde årliga sommarpremieringen, men innan utvärderingen måste hästarna få gå av sig lite efter resan från Tärnsjö.

Till hästpremieringen kommer ägare och besökare för att se när raser som ardenner, gotlandsruss, dartmoorponny och arabiskt fullblod blir bedömda och avelsvärderade. Även kastrerade hingstar, så kallade valacker, och föl kan bedömas, för att stambokföras och visas upp som ett resultat av föräldrarnas parning. Premieringen i Österbybruk arrangeras av Upplands ardennerklubb i samarbete med Lantbruksmuseet och Svenska Hästavelsförbundet. Lördagens utställning har rekordmånga 41 anmälda hästar.

– Vi har tur med vädret och det verkar vara mycket folk här. Kul att det blir lite folkfest, det är en trevlig plats det här, säger ardennerklubbens ordförande Cecilia Birgersson, medan hon övervakar flätandet av ardennerstoet Celestes svans.

Premieringen brukar vara någonstans i Österbybruk, men i år är det första gången som den håller till bakom ånghammarsmedjan och i anslutning till ortens Lantbruksmuseum, som står med som arrangör för första gången.

– Det finns både traktorer och gamla lantbrukssaker. Så det är inte bara hästar utan också för motorintresserade, säger Cecilia Birgersson och skrattar.

Hundratalet besökare har samlats runt den repinhägnade grusplanen som huserar premieringens bedömningsfält. I mitten av fältet står erfarne domaren Ronny Johnsson och tittar noggrant på hästarna som visas upp en och en. De fyrbenta djuren blir bedömda efter huruvida de är rastypiska, hur deras exteriör ser ut och hur de rör sig. Shetlandsponnyn Little Chanel lyckades kamma hem 37 poäng och 3 prisrosetter, något som ägaren och uppvisaren Lollo Bjernulf är nöjd med.

– Det är första gången vi är här och vi gjorde det mest som en kul grej. Vi är nöjda med bedömningen, hon hamnade i klass 2. För klass 1 krävs det 38 poäng, säger hon.

Little Chanel verkar inte nämnvärt berörd av att hon snubblat på mållinjen mellan bedömningsklasserna. Hon skakar av rosetterna och nöjer sig med att vila i skuggan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!