"Skolan är en guldklimp"

Hela bygden sluter upp kring Ekebydagen. Här får man veta som är gå gång i byn.

4 september 2016 17:30

Och så handlar Ekebydagen om sockengemenskap.

På söndagen när det var dags för årets Ekebydag kom hundratals personer till Ekeby kyrka och skolområdet för att under gemytliga former säga tack och hej till prästen Magnus Vallin som efter åtta år slutar som präst i Ekeby.

Men han flyttar inte långt. Bara en mil in till Alunda för att bli kyrkoherde i Alunda församling.

På skolområdet passar lokala företag och föreningar på att visa upp sig.

Ingrid Ragnar säljer saker ute på skolgården som ska gå till Eleby skolas klassresa under vårterminen. Hon har barn som går på skolan och gör samtidigt reklam för att bevara Ekeby skola.

– Jag litar inte på politiker och är skeptisk till vad de kommer att göra med Ekeby skola när nya Frösåkersskolan byggs i Östhammar för över 200 miljoner kronor. Nu måste vi göra allt för att rädda skolan kvar i framtiden, säger hon och fortsätter:

– Ett tjugofemtal barn går här. Skolan ligger i en fantastisk miljö. Den ger lugn och ro och trygghet åt både barn och vuxna. Ekeby skola är en guldklimp, utbrister hon.

Inne i en skolbyggnad säljer Gun-Britt Ehn den nya lokala almanackan för år 2017 och marknadsför uppföljningen av bygdeboken och praktverket Ur Upplands-Ekebys historia.

Nästa år släpps del två.

– Den första delen är på över 300 sidor. Del två blir ännu mer omfattande, säger Gun-Britt Ehn och berättar att Ekebyborna har hittat historien om Upplands-Ekeby i studiecirkelform.

Ett trettiotal personer har deltagit i Studiecirkeln ”Hitta historien i Upplands-Ekeby”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Bergström