Ordfestivalen berörde många tunga ämnen

Equmeniakyrkan i Östhammar fylldes av ord under lördagens ordfestival. Ord om flykt, om droger, om anhöriga, om pappa och om nyheter.

22 oktober 2016 18:49

På lördagen genomförde Östhammars litteraturförening den trettonde ordfestivalen och efter ett år i Storbrunn var evenemanget nu tillbaka i Equmeniakyrkan igen.

Kyrkans stora sal var fylld till sista plats och besökarna bjöds på stor variation från scenen.

Efter ett hälsningsanförande av litteraturföreningens ordförande Helmut Müssener och en gestaltning av årets tema Mosaik av elever från Bruksgymnasiets estetiska program, tillkännagavs årets ordpristagare. Den här gången prisades Gerd Vading och hon fick priset för att hon i många år varit Ordfestivalens drivande motor.

Först ut på scenen av de inbjudna författarna var Duraid al-Khamisi. När han var åtta år kom hans familj till Sverige som båtflyktingar från Irak och han läste flera delar ur sin självbiografiska bok Regnet luktar inte här.

Näst på tur var Susanna Alakoski, som litteraturföreningen försökt engagera flera gånger tidigare – men inte lyckats med förrän nu.

Hennes föredrag handlade mestadels om de två böckerna Oktober i Fattigsverige och April i Anhörigsverige och hon berättade att den sistnämnda kom och liksom trängde sig före i utgivningskön, när hon egentligen hade tänkt ge ut en roman.

Tove Berggren satt som åhörare. Hon är själv barnboksförfattare och föredragshållarna väckte många frågor och tankar i henne.

– Jag funderar hur skrivprocessen ser ut för dem och så far jag iväg i tankarna. Tänk om det kunde ordnas en liknande festival för barn, sade hon.

Ordfestivalens sista föredrag hölls av poeterna Claes Andersson och Katarina Gäddnäs. För Claes Andersson var besöket i Östhammar det första och han lovordade initiativet med en ordfestival.

– Det är viktigt att det ordnas kulturevenemang på mindre platser. Annars fokuseras det bara på metropolerna, men här är kulturen så levande, sade han.

ingela.soderman@unt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Söderman