Första skylten kom upp i Alunda i vintras, strax efter Alundagossen på höger sida om länsväg 288 sett från Uppsalahållet. Sedan har det rullat på med Gimo, Östhammar och Öregrund (se faktaruta).
En jurygrupp med representanter från lokala företagarföreningar och utvecklingsgrupper har utsett vinnaren i skylttävlingen. Över 100 förslag fanns med från början.
– Det var ingen liten grupp människor som satt och arbetade med det här, de var ett tjugotal personer. Jag känner att de har gjort ett fantastiskt bra jobb, säger Östhammars kommuns näringslivschef Ulf Andersson, som varit med på mötena med jurygruppen men inte haft någon röst.
Skyltprojektet inleddes av Östhammars kommun redan år 2014 och har dragit ut på tiden, bland annat av bygglovsskäl.
– Den vanligaste kommentaren jag hört är "vad skönt, nu är de äntligen uppe", säger Ulf Andersson.
Men skyltarna har fått kritik från flera håll. I ett öppet brev till kommunstyrelsen och tillväxtkontoret i Östhammars kommun ifrågasätter arkitekten Hans Lindström i Öregrund tillsammans fyra andra invånare hela satsningen och de undrar också vad syftet var.
– Jag har inte hört en enda person säga "vad bra det blev". En del skrattar, och andra rycker på axlarna, säger Hans Lindström.
Han och andra som UNT talat med menar att skyltarna är svåra att upptäcka för bilister som kommer körande i hög hastighet, eftersom de sitter långt från vägen. Det i sin tur beror på att Trafikverket och länsstyrelsen med hänvisning till trafiksäkerheten satt stopp för den närmare placering som kommunen tänkt sig. Meningen var att bilarnas strålkastare skulle lysa upp och reflektera skyltarna, men det går inte när avståndet är mer än 15 meter från vägen.
– Det vittnar om ett ganska oprofessionellt upplägg. Det här borde kommunen ha vetat innan man satte igång en sådan här grej. Då skulle man kanske ha avstått från projektet eller valt någon annan form, säger Hans Lindström som anser att kommunen inte skulle ha lutat sig mot en lokal jury. Han efterlyser även ett skönhetsråd.
– Det här måste bli en läxa för Östhammars kommun. Tänk efter före och använd professionell kunskap.
Ulf Andersson medger att resultatet inte blev exakt vad kommunen tänkt sig. Han har också hört kommentarer om att skyltarna hamnat för långt från vägen, framför allt gäller det i Alunda.
– Det finns säkert en hel del som man kan ha synpunkter på och den lösning som vi har tvingats till är inte exakt det om vi tänkte oss. Samtidigt känner jag att arbetet är väldigt väl förankrat.
Budgeten för skyltprojektet är cirka en miljon kronor (se fakta). Ännu återstår att sätta upp skyltarna i Österbybruk och Hargshamn. Dessutom ska jord och ängsblommor täcka skyltarnas betongfötter, och i Alunda är planen att planterade buskar eller träd ska göra så att skylten framträder bättre mot bakgrunden.
Den 1 juni ska ett utvärderingsmöte hållas med företagarföreningarna och utvecklingsgrupperna i Östhammars kommunhus. Ulf Andersson kan tänka sig att vissa skyltar placeras om, i fall det finns starka önskemål. Meningen från början var även att digitala evenemangstavlor skulle placeras under de utstansade skyltarna. Men det fick strykas eftersom pengarna inte räckte till.
– Får jag en känsla att det finns en enad front om något på mötet kommer jag att göra mig till tolk för den ståndpunkten till kommunalråden och kommunstyrelsen, säger Ulf Andersson.
Budgeten för skyltprojektet är drygt 1 miljon kronor. Kostnad till dags dato är enligt tekniska kontoret 559 000 kronor, varav 134 000 kronor gått till vinnaren i skylttävlingen.
I Österbybruk ska en skylt upp inom kort. I Hargshamn kan det dröja längre – länsstyrelsen och Trafikverket har satt stopp för bygglovet som kommunen tänkt sig, av trafiksäkerhetsskäl.