Många ville bli barnens favoriter

Mordlystna ex-brudar samsades med dopade längdskidåkare och Disneydjur. Färgglada och högljudda knutgubbar trängdes med varandra och publiken när Gimo firade av Knutmasso.

8 januari 2015 15:33

Några av de första figurer som kommer gående längs Bruksgatan är fyra Teletubbies.

– Vi har gjort dem i slöjden och bilden i skolan. Det är skarvar och så här bak i nacken, men det syns inte i mörkret, säger Tindra Skogström, och räcker fram sitt gröna lurviga huvud.

Bakom dem drar en vagn med kalaspuffar förbi.

– Det där var din pappa va?, säger Alva Lager, i röd dräkt, till en av de andra.

En efter en dyker det upp allt fler färgglada skapelser längst den snöiga och mörka Bruksgatan i Gimo. Alfons Åberg, pelikaner, pingviner, fångar, en enstaka Elvis och så King Kong. En räv i träningsjacka och röda mjuka öron springer fram och tillbaka, skakar hand med publiken och ropar ”gott nytt knutmasso!”

Publiken bildade en tät vägg längs paradgatan. Eva Kjellberg och dottern Linnea Kjellberg brukar klä ut sig, men står vid sidan av i år.

– Nu får jag inte för en bruten handled. Men barnen går, och gubben går. Det jag har sett tycker jag väldigt bra om. Det är kul med mycket hemmabyggen, säger Eva Kjellberg.

Bäst gillar hon hittills "gubben i lådan".

– Annars är det ju bara de vanliga, och det är roligt att få in lite nytt blod i det här, säger hon.

Ljuden från olika ekipage, pansarvagnar och pantburkar, dränker nu varandra. Ett bankande mot oljefat närmar sig – och ett brett ekipage fyller ut hela gatans bredd. Eldar brinner, och ovanpå står en stor rykande gryta, med människorstora dockor i.

Längre bort sticker fyra långa halsar upp över folkvimlet. Så dyker de ner och stångar till stora som små i publiken. Det är fyra giraffer som kommer ranglande, och på ryggarna rider varsin pingvin.

– Vi har en djurskötare någonstans också. Vi vill göra barnen glada! Säger Pär Gustavsson, inifrån den giraff som går först.

Den tecknade filmen Madagaskar 3 är inspirationskälla.

– Där är en massa giraffer, och pingviner, så vi satte ihop det och så körde vi bara.

Och kanske lyckas de, för girafferna en storfavorit hos många.

– Det är ett fint storbygge, att få till den där halsen var nog inte det lättaste, säger Tore Jansson.

Han och Birgitta Sixtensson har åkt från Uppsala för att se knutgubbarna och ekipagen.

– Förr åkte vi varenda år för att titta på det här, det är jätteroligt, en folkfest. Det är kul att alla är så glada, säger Birgitta Sixtensson.

Senare på kvällen hölls ”knutdansen” i Ladan. Där avslöjas också vid midnatt vilka ekipage som tagit hem förstapriserna för bästa mask.

Vinnarna

1:a plats: Girafferna, 102 poäng.

2:a plats: Kannibalerna, 43 poäng.

3:e plats: St. bernardshundar, 32 poäng.

4:e plats: VM-backen Falun, 21 poäng.

5:e plats: Samerna, 19 poäng

6:e plats: Ubåt, 18 poäng.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!