M-politiker vill ge föreningen en chans

Moderaternas ledande politiker Lennart Owenius vill ge bygdegårdsföreningen chansen att arrendera och renovera Källörsskolan.

2 december 2013 15:36

Den 17 december ska bygdegårdsföreningen träffa den politiska ledningen och presentera den avsiktsförklarning som UNT skrivit om. Inför mötet säger oppositionsrådet Lennart Owenius (M) att Östhammars bygdegårdsföreningen bör få chansen att arrendera och renovera det före detta societetshuset Källör.
– Det är nog inte alla i mitt parti som tycker det, men jag tycker att man borde ge dem chansen.

Kommunen kommer inte att satsa några pengar i det här projektet, poängterar Lennart Owenius.
– Men finns det ideell verksamhet som vill försöka, och om optionsägaren är med på det, ska det väl inte vara några problem.
Optionsägare är bolaget som bildats av Millimeter Arkitekter och Peab. Östhammars kommunfullmäktige har med röstsiffrorna 42 mot 6 ställt sig bakom optionsavtalet, som innebär att kommunen är villig att låta bolaget köpa Källörstomten efter att en ny detaljplan tagits fram. Millimeter Arkitekters vd har tidigare sagt till UNT att företaget kan tänka sig ett samarbete med föreningen om Källör.

Siv Landström i bygdegårdsföreningen befarar dock att det samarbete som bolaget kan tänka sig enbart handlar om att rädda tornen som vetter mot vattnet.
– Något sådant är vi inte intresserade av. Gymnastikdelen och entrén tillför inget och de är dessutom mögelskadade, så de kan gärna rivas. Men i övrigt vill vi restaurera och bevara societetshuset Källör för att det ska bli ett allaktivitetshus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josef Nylén