Kommunen utan internet efter strömavbrott

Östhammars kommun blev utan internet större delen av arbetsdagen efter att strömmen slagits ut för 6 500 hushåll natten mot tisdag.

15 november 2016 15:39

Enligt Vattenfalls driftcentral berodde strömavbrottet på ett kabelavslut i ett ställverk vid 03.40-tiden. Störningen fanns på en lägre spänningsledning, men ledde även till att regionnätets 70 kV-ledning löste ut.

Felet åtgärdades inom tio minuter. Men för Östhammars kommun fick strömavbrottet mer långtgående följder. Den externa hemsidan låg nere och kommunanställda kom inte ut på internet större delen av dagen. Mejl fungerade inte heller och förtroendevalda kom inte åt de digitala handlingarna inför tisdagskvällens fullmäktigemöte.

– Den information jag fått är att en switch gått sönder och att tjänsteleverantören budar upp reservdelar från Arlanda stad, sa kommundirektör Peter Nyberg till UNT på tisdagen.

Vad säger det här om kommunens sårbarhet?

– Det säger en del om den tid vi lever i. Tele 2 levererar internettjänsten och det är inget vi styr över. Kravet från oss är att inställelsetiden från felanmälan till reparation som mest får vara fyra timmar.

Vid 15-tiden fungerade hemsidan igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!