Källör ska återfå sin forna glans

Renoveringen för att återställa societetshuset Källörs forna glans är i full gång. Restaureringen har beräknats ta tre år, men nu ser det ut att bli klart tidigare.

8 juli 2015 16:21

Societetshuset Källör i Östhammar håller på att rustas upp för att återfå det utseende som byggnaden hade på 1930-talet. Enligt Erik Walldén,som är ordförande i Östhammars bygdegårds­förening Societetshuset ­Källör, går restaureringen över förväntan.

– Det vi har arbetat med sedan förra sommaren är att ta fram ursprungsväggarna under alla ytskikt. Huset var ju ombyggt till en skola och det håller vi på att ta bort för att få fram den ursprungliga inredningen för 30-talet, säger han.

I går var det öppet hus på Källör och det var många som kom för att se hur det går med upprustningen av lokalen.

– Det är roligt att så många är här. Teatern, Den Rolösa Ekan, hade föreställning på scenen här i går och det var fullt med folk. Sittplatserna räckte inte ens till, det visar behovet av byggnaden och att den är uppskattad, säger Erik Walldén.

Erik Walldén säger att meningen med att restaurera byggnaden är att kunna fylla lokalen med aktiviteter. De gamla lärarrummen på övervåningen ska bli kontor som föreningen ska hyra ut.

– Lokalen ska vara tillgänglig för föreningar, evenemang och festligheter, säger han och berättar att det imponerande vilket engagemang vissa personer lägger på Källör.

– Hittills har restaureringen finansierats med ideellt arbete och lite sponsring. Men nu har vi fått pengar av Carl G. Beck-Friis stiftelsen för att renovera taket, säger Erik Walldén.

Projektet, som ska ge Källör sitt ursprungliga utseende, är uppdelat i etapper. Under första året, som pågått sedan i somras, har föreningen fixat el, värme och ytskikten för att få lokalen användbar.

– Det är det enda vi har kunnat göra med den överrenskommelsen vi haft med kommunen, säger Erik Walldén.

Men i början av juni i år fick föreningen sitt tillsvidareavtal av kommunen så att de kunde börja renoveringen ordentligt.

– Nästa steg är att fixa fasaden på huset. Först taket och sedan ska panelen bytas ut, säger han och berättar att renoveringen verkar gå fortare än planerat.

– Planen var först att det skulle ta tre år, men vi har gjort en detaljerad affärsplan så jag tror att vi kan vara klara med renoveringen efter två år. Det är ingen lyxrestaurering, utan meningen är att byggnaden ska visa charmen från 30-talet, säger han.

Lotte Borgström har varit med i föreningen sedan de startade efter Källörskolans nedläggning 2005. Hon säger att föreningen har haft kämpat länge för att få renovera Källör och att de nu uppmanar Östhammarsborna att visa sitt stöd.

– Nu har vi äntligen vunnit den här kampen. Är vi duktiga, vilket vi är, får vi ett förlängt avtal om tre år. Den 29 augusti ska vi ha en fullmånesoaré där vi uppmanar alla i Östhammar att tända ljus i sina trädgårdar för att visa sitt stöd till Källör och lysa upp staden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emelie Sörling