Intresset för ull ökar

Det var fullt med folk på stallbacken i Österbybruk när Ullmarknaden avslutades på söndagseftermiddagen.

14 augusti 2015 16:39

Varför ökar intresset för ull?

– Konsumenter vill ha kvalitet och närproducerat. Syntetmaterial räcker inte längre, när det finns naturmaterial runt knuten. Det handlar om en ökad medvetenhet. Ull behöver inte sticka, det gäller bara att ha rätt ull till rätt sak. Ullstrumpor värmer även om de är blöta. De tar upp och avger fukt och de luktar inte, sade Annkristin Hult, hemslöjdskonsulent på Uppsalamuseet och Ullmarknadens arrangör.

Fyrtio utställare var med på marknanden.

– Det här är andra året och nästa år utökar vi med fler utställare, sade Annkristin Hult.

En bit bort satt Anneli Eriksson, verksamhetsutvecklare vid Studieförbundet Vuxenskolan i Östhammar och visade hur arbetet vid en spinnrock går till.

– Först kardar man ullen så att man får kämlingar, eller ulltussar, som man för upp i spinnrocken som snurrar så att det bildas en jämstark tråd. Ullmarknaden är fantastisk. Man knyter många kontakter, sade hon.

Marknaden bjöd på många inslag. På lördagen avgjordes en stickstafett med 30 stickare i olika åldrar som tillverkade en tröja, från kardning av ullen till färdig tröja, på bara fyra timmar.

– Syftet var att visa vilken kompetens som finns och hur givande det är att arbeta tillsammans, sade Annkristin Hult.

På söndagseftermiddagen var det dags för ännu en tävling. Då gällde för rutinerade spinnare att spinna en så lång tråd som möjligt på en timme. Drömgränsen ligger runt 100 meter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Gunnarsson