Inget gehör i husbilsfrågan

Ett medborgarförslag om att plocka bort husbilsparkeringen från Västerhamn i Öregrund får inget gehör i kommunstyrelsen.

8 mars 1916 10:52

Vid Västerhamn kan man sommartid se solen gå ned i havet. Området består i dag av en parkeringsplats med 18 rutor samt fem uppställningsplatser för husbilar. Men området kunde göras vackrare och mer tillgängligt för alla, anser en del Öregrundsbor. Framför allt är det mängden p-platser och ställplatserna för husbilar som ogillas. I praktiken används ställplatserna som en husbilscamping, anser Göran Hedman som bor i närheten.

– Jag representerar många Öregrundsbor som inte tycker att det är så trevligt på sommaren. Många flanerar den allmänna stigen för att ta sig till badklipporna, och då måste man gå genom den här husbilscampingen med markiser, bord, stolar, hundgårdar, cyklar och grillar.

Han anser också att husbilarna försvårar framkomligheten för fotgängare på gatorna och bidrar till onödig trafik i stadskärnan.

Men medborgarförslaget om att hänvisa husbilsägare till området vid Sven Persson-hallen får kalla handen av kommunstyrelsen. I svaret står att de fem ställplatserna för husbilar tillkom för några år sedan efter önskemål från den lokala utvecklingsgruppen i Öregrund.

–  Själva idén är att ha platser som husbilsägarna hänvisas till, i stället för att för att de ställer sig framför strandutsikten, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).

Stora stenbumlingar har placerats av kommunen på asfaltsytan närmast vattnet för att förhindra parkering som skymmer utsikten över vattnet. Parkeringsvakter ska kontrollera att husbilsägarna och bilisterna som parkerar vid Västerhamnen står inom p-rutorna och följer reglerna som gäller.

– Man får stå i 24 timmar både med vanlig bil och med husbil, och det innebär att man kan sova där också. När det gäller marken kan vi inte säga att Öregrundsborna får ha picknick där, men andra får inte ha det. Samma regler gäller för alla, säger tekniska kontorets chef Annila Bexelius. Hon nämner också att det inte finns elplatser för husbilarna i Västerhamnen – just för att undvika att det fungerar som en camping.

När det gäller medborgarförslagets del om att utveckla Västerhamn med planteringar och liknande kan somligt "på sikt genomföras" enligt kommunstyrelsens svar. Husbilar kan även parkeras vid Sven Persson-hallen där det finns en tömningsstation för husbilar, står i svaret. Jacob Spangenberg tror att husbilsturismen kommit för att stanna.

– Det är klart att det finns en motsättning mellan att inte öka trafiken i Öregrund och att få hit mer turister. Det här är ett sätt att försöka hantera det.

<p>Medborgarförslag Vill se mer grönt vid Västerhamnen</p>

"Området Västerhamn i Öregrund har stor potential för att bli en ny och vacker plats för alla – fri från kommers och camping" skriver Öregrundsbon Göran Hedman i medborgarförslaget tillsammans med Yvonne A Pettersson och efterlyser planteringar, häckar och gräsytor och lika snygga parksoffor som i övriga Öregrund. De föreslår även att området runt Sven Persson-hallen snyggas upp och att man gör plats för husbilar där i stället.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josef Nylén