Dags för Knutmasso the movie

Knutmassofirandet i Gimo ska bli film. Birger Eriksson och Cecilia Matteoni börjar i dagarna och inspelningen kulminerar i samband med Knutmasso 2012.

14 november 2011 21:01

De två filmmakarna har tidigare bland annat gjort en film om Eldfesten i Österbybruk och det var efter den som representanter för Knutmassoföreningen i Gimo hörde av sig.
– Tanken är att vi ska dokumentera så mycket som möjligt av maskbyggena, intervjua äldre om minnen från förr, ta fram gamla journalfilmer och låta forskare berätta var traditionen kommer ifrån, säger Birger Eriksson.

Stort fokus kommer också att läggas på Knutmassofirandet i Gimo 13 januari nästa år. Då ska flera kameror filma det som händer på såväl Bruksgatan som den efterföljande prisutdelningen på Idrottsgården.
– Jag och Cecilia Matteoni gör det här i samarbete med Knutmassoföreningen. Vi har sökt bidrag från flera håll och hittills fått ihop omkring 50 000 kronor. Det är en bra början, säger Birger Eriksson och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan vi ha filmen klar efter sommaren och jag har redan blivit lovad att få visa den i samband med Kulturnatten i Uppsala i början av september.

Hittills har enbart filmens synopsis sett dagens ljus. Inte en meter film har filmats, men det ska det snart bli ändring på. Den 24 november inbjuds nämligen alla intresserade till ett möte på Knutmassomuseet och därefter drar filmarbetet igång på allvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!