Dagmammor startar eget

Dagmammorna i Östhammars kommun ses som en slasktratt. Det menar några av dagmammorna, som nu ledsnat och startar barnomsorg i privat regi.

14 november 2009 09:03
I Tallparken i Öregrund springer ungar i gula reflexvästar omkring och letar tallkottar. Uppdraget från dagmamman Yvonne Lundby är att hitta tio stycken och det ingår i något som kallas naturens matte.
- Jag tycker så mycket om att vara dagmamma och jag har arbetat för kommunen i 16 år, men nu är situationen ohållbar och därför väljer vi att starta eget, säger hon.
Hur då ohållbar?
- Jag arbetar 50 timmar i veckan, emellanåt har jag så många barn att jag inte hinner med dem och jag får ingen förståelse från cheferna. Jag har gått in i väggen flera gånger.
- Dessutom är det hela tiden omorganisationer, så vi vet aldrig vilka vi ska höra till. Ett tag hade vi en egen chef, sedan skulle vi plötsligt höra till förskolorna och så till skolan. Det måste helt enkelt finnas fler alternativ i kommunen, fyller dagmammekollegan Inga Westerlund i.

Yvonne Lundby bor i Öregrund, Inga Westerlund i Hökhuvud. Tillsammans med Marie Sjölander i Öregrund samt Angelica Högberg och Tina Tiempo i Norrskedika lämnar de den kommunala barnomsorgen från årsskiftet, för att i stället bedriva barnomsorg i privat regi under namnet Familjedaghemmen Sjöstjärnorna.

Som huvudman kommer C Företaget i Uppsala att fungera och verksamhetens inriktning blir natur, lek och miljö. I stort sett lika den som nu bedrivs och tanken är att föräldrar och barn inte ska märka någon skillnad från dagens verksamhet.
- Skillnaden kommer att ligga i att vi får reglerad arbetstid och att vi styr oss själva. Dessutom kommer vi i Öregrund inte att ha fler barn än sex stycken per dagmamma. De andra har även skolbarn, så där kan det bli något fler, säger Yvonne Lundby.

UNT uppmärksammade planerna på privat barnomsorg i Östhammars kommun i början av året. Då var kommunpolitikerna positiva till initiativet och nu ska frågan upp i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott än en gång. Beslut i frågan har alltså inte fattats ännu, men ingenting tyder på att nämnden kommer att ändra sin tidigare inställning.
- När vi flyttade till Öregrund för ett par månader sedan ansökte vi om dagisplats för vår dotter. Då fick vi beskedet att det inte fanns någon här, men att vi kunde få en plats i Gimo. Det kändes jobbigt, men när vi sedan fick höra om de här privata dagmammorna blev vi jätteglada, säger Fredrik Beckman.
I januari nästa år skolas hans dotter Nathalee in hos dagmamman Yvonne Lundby.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!