Cancersjuka Malin nekades hemresa - dog

Cancersjuka Malin Eriksson från Österbybruk blev akut dålig under en Italienresa, men försäkringsbolaget nekade flygresa hem. På onsdagen avled hon i Italien.

17 juni 2015 13:39

Malin Eriksson fick bröstcancer för 14 år sedan och hade levt länge med sjukdomen, som hon varit helt öppen med. Bland annat bloggade hon för Metro under två år under en Rosa bandet-kampanj. Med tiden spred sig cancern och Malin Eriksson har genomgått flera behandlingar, samtidigt som hon försökt att leva sitt liv så normalt som möjligt.

Den 8 juni reste hon ned till World dog show i Italien efter att hennes läkare intygat att hon var frisk nog att åka. Men väl på plats blev hon dålig och i fredags fick hon läggas in på sjukhus. Familjen ville ha hem henne så snabbt som möjligt och kontaktade försäkringsbolaget för att försöka få till en akut flygsjukresa med vårdinsatser vilket skulle kosta minst 200 000 kronor.

Men försäkringsbolaget sade nej. Hemförsäkringen gällde inte eftersom Malin Eriksson den senaste tremånadersperioden genomgått en sjukdomsbehandling. Beskedet kom som en total överraskning.

– Hennes läkare tyckte att hon var så pass frisk i sin sjukdom att hon kunde åka, och hon skulle aldrig ha åkt ner om hon känt sig dålig, säger systern Eva Byberg.

Familjen har på sociala medier berättat om situationen och en vän från England startade en insamling för att bidra till kostnaderna för en hemtransport. På kort tid har insamlingen gett över 75 000 kronor. Malin Erikssons föräldrar gick dessutom till banken och tog ett lån och på onsdagen var ett flyg bokat för att lyfta från Sverige. Men samma morgon kom dödsbeskedet från Malin Erikssons man, som hunnit resa ned till Italien.

UNT har varit i kontakt med försäkringsbolagets utlandsskadechef som hänvisar till gällande undantagsvillkor som står i reseskyddet.

– Kostnader som beror på försämring av det allmänna hälsotillståndet, med samma eller liknande symtom som du sökt läkarvård för de senaste tre månaderna, ersätts inte.

Uppenbarligen sker missförstånd. Kan ni vara tydligare med den här informationen?

– Ja, det är något som vi försöker i hela branschen skulle jag nog säga. Vi träffar UD också och talar om det här med Konsumentförsäkringsbyrån. Man alltid ska kolla upp sin försäkring innan man ger sig ut på resa.

Malin Eriksson blev 42 år. Eva Byberg säger att mitt i sorgen, och besvikelsen att hennes lillasyster inte hann komma hem, känner familjen glädje.

– Vi är jätteglada mitt i sorgen att hon fick åka ned dit och uppleva den här sista utställningen. Hon har varit en stålkvinna och levt sitt liv mer än någon annan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josef Nylén