Barn sjunger alfabetssånger

Majas alfabetssånger blir det i Östhammar i kväll tisdag. Det är Linnékvintetten som får hjälp av 140 barn från Edsskolan. Konserten är den första i en serie runt om i länet.

29 mars 2011 10:14

Det är inte helt lätt att få alla barnen på plats på scenen i Frösåkersskolans matsal. Några har mycket spring i benen och andra har mycket att tissla och tassla om.
– Alla ettor, tvåor, treor och förskoleklass stänger igen pratmunnarna och sedan sjunger man, hojtar körledare Karin Westin.

Och det visar sig snart att de små rösterna duger bra till att sjunga med också. Barnen tar i hela vägen från tårna när de sjunger att ”jag ska baka en kaka”, ”tänk vilken tur att jordgubbar finns” och ”blåast av allt är blåklinten”.

Majas alfabetssånger är välbekanta. Karin Westin som är lågstadielärare berättar att Lena Andersons texter tonsatta av Kerstin Andeby används flitigt när barnen ska lära sig en ny bokstav.
– Jag hörde de här sångerna när mitt barnbarn som är sex–sju år började sjunga dem. Han älskade dem. Sedan fick jag höra ett arrangemang för symfoniorkester, berättar Lennart Stevensson i Linnékvintetten som kommit med idén.

Han beställde ett arrangemang även för brasskvintett och skickade ut det till sina kontakter i länet med körverksamhet för barn. I Edsskolan har man övat sedan i höstas och nu sitter sångerna som de ska – nästan i alla fall.
– Jättehärligt, vilken energi, berömmer Lennart Stevensson barnen efter måndagens repetition.

FAKTA

Kvällens konsert i Frösåkersskolans matsal i Östhammar kl 18.30 är en del av Konsertkarusellen. Linnékvintetten fortsätter att spela Majas alfabetssånger med barn i Björklinge kyrka, 2 april kl 16, Bildningscentrum Jan Fridegård (Bålsta) 4 maj kl 19, Skogsvallen (Östervåla) 21 maj kl 14, Karlholmsbruks missionskyrka, 24 maj kl 18.30, Gredelbykyrkan (Knivsta) 28 maj kl 15 och Skutskärs kyrka 29 maj kl 16.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!