Äldres dans blev kortfilm

En dansfilm, producerad på äldreboendet Parkvägen i Österbybruk, sänds på SVT på annandagen. Projektet hoppas bidra till mer skapande och konst inom äldrevården.

8 december 2014 14:42

Filmkameran sveper över långa korridorer med rullstolar och virkade budskap på väggboningar.

– ”Ja, det är väl inte så mycket kvar att prata om”, säger en åldrad mansröst.

Sedan klipper bilden till ett par svarta skor som försiktigt börjar trampa i takt mot golvet, till rytmen av en snoa.

Nio danser skapade och framförda av personer på äldreboendet Parkvägen i Österbybruk har nu blivit en kortfilm.

– Många av de äldre tyckte själva att det var märkligt att de klarade av så mycket, att även skapa utifrån en egen idé, säger Maria Ek, etnolog.

Tillsammans med koreografen Sara Lindström arbetade hon under våren med projektet ”Upp till dans!”. På måndagen förhandsvisades filmen på Storbrunns biograf och på annandagen visas den av SVT.

Deltagarna har, tillsammans med Sara Lindström, skapat porträtt genom koreografi och musik.

– De har försökt skapa egna danser – ibland koreograferade, ibland improviserade. Ofta finns det en anledning till varför man väljer en viss musik eller plats att göra sin dans på. Det blir en slags berättande, säger Sara Lindström.

Danserna utgår ifrån vad som är viktigt för varje person. En del gestaltar rörelser från hur de arbetat – lastat och sått.

– ”Man har bra här tycker jag, men det är klart att man saknar ju jobbet. Jordbruk kunde man på sina fem fingrar”, säger en av deltagarna i filmen.

”Upp till dans!” är framförallt ett konstprojekt.

– Den äldre målgruppen representeras fortfarande inte så mycket i konst i dag. Det finns en tendens att det bara görs ur ett hälsoperspektiv, säger Sara Lindström.

Men hälsoaspekten fanns med ändå. Etnologen Maria Ek har observerat filmprocessen, för att kunna beskriva relationen mellan kultur och hälsa i projektet.

– Det kan förhoppningsvis bidra till mer kultur i vården, framförallt äldrevården, säger Sara Lindström.

Maria Ek tycker att det kan finnas förutfattade meningar om vad äldre är kapabla eller berättade till.

– Ofta finns en schablonbild om att alla skulle vara likadana, och det är en typ av diskriminering så klart, säger hon.

Ingen av filmdeltagarna var med på måndagens förhandsvisning, men de hade sett filmen tidigare. Däremot var några ur Parkvägens personal där.

– Vi har ju sett att alla har utvecklats när de varit med i filmen, både de boende och personal. Vi har fått en annan syn på vad man kan göra, att det inte behöver vara så tydliga gränser, säger Eva Andersson, enhetschef på Parkvägens äldreboende.

Dansfilm från Parkväges ålderdomshem

Filmpojektet "Upp till dans!" spelades in under januaril till maj i år, på äldreboendet Parkvägen i Österbybruk.

Många av de boende deltog i regelbundna dansstunder, där Sara Linström arbetade med kreativa övningar. Nio personer ville slutligen vara med i själva filmproduktionen.

Projektet har fått finansiellt stöd från Statens kulturråds satsning på Kultur för äldre, genom kulturförvaltningen på Östhammars kommun.

Filmen visas på SVT 1 på annandag jul.

Fakta: Sara Linström

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cinna Gärdenfors