På söndag ska ett gäng ungdomar från Uppsalatrakten åka till Åre för att åka skidor tillsammans ett par dagar. Flera av ungdomarna är rullstolsburna.
En handläggare från Knivsta kommun som hjälper Elin Blideskog med arrangemanget av resan, ringde till SJ för drygt en månad sedan för att höra om de kunde ordna med en rullstolsramp.
– Vi sa att jag kunde åka från antingen Uppsala eller Stockholm, men svaret blev att det ändå inte gick att ordna en ramp, säger Elin Blideskog som bor i Knivsta.
Hennes storasyster tyckte det lät underligt så hon började ringa runt för att tjata på SJ och Trafikverket. Och nu har de fått svaret att det kommer ordnas en rullstolsramp i Uppsala på söndag.
Men i Åre finns ingen ramp när de kommer fram.
– Den här gången kommer vi kunna lösa det ändå eftersom det är flera som har assistenter med som kan lyfta, men nästa gång kanske någon vill åka själv med sin assistent, säger Carl Boström, en av Elins kompisar som ska med på resan.
Båda tycker att det är dåligt att SJ inte klarar av att följa lagar om tillgänglighet och diskriminering, utan att de ska behöva sitta i flera olika telefonköer och leta efter vem som har ansvaret för ramperna.
– Utöver allt skolarbete och allt annat som alla har i vardagen att hålla reda på så innebär en resa mycket extra planering ändå för oss. Därför innebär sådant här krångel, som tyvärr inte är ovanligt, att det blir ännu svårare att komma iväg på resor om man är rullstolsburen, säger Elin Blideskog och Carl Boström.
Trots krånglet ser de nu fram emot resan till Åre. Dit har gänget åkt även tidigare år, men då har de flesta åkt bil med sina föräldrar.
– I Åre finns ski-cart, sit-ski med mera och varje vecka tar Totalskidskolan där emot cirka tio elever. Det är därför konstigt om tågen till Åre, den största orten i Sverige för totalskidåkare, inte har tillgång till rullstolsramp, säger Carl Boström.
På SJ:s presstjänst svarar man att det är Trafikverket som har ansvar för ramperna och på Trafikverket blir svaret till UNT att det är Stationsledsagning.se som ordnar med bokning av rullstolsramper. Men när UNT ringer till kundtjänsten på Stationsledsagning.se blir svaret att det är trafikoperatören, det vill säga SJ som man bokar biljett med tillgång till tågramp hos.