Nya vänner från hela världen på fredsläger

Deltagare från nio olika länder har samlats i Ängbyskolan för att på ett av CISV:s läger lära känna varandra och träffa nya vänner från hela världen.

20 juli 1916 09:56

I Ängbyskolan i Knivsta pågår ett internationellt fredsläger. Det är den internationella organisationen CISV (Children international summer villages) som under cirka tre veckor har samlat deltagare från nio länder till att träffas och utbyta erfarenheter, lära känna varandra och varandras respektive kulturer samt helt enkelt träffa nya vänner från hela världen. När UNT kommer på besök är det så kallad Open day, vilket innebär att deltagarna har bjudit varandra på mat från sina respektive hemländer och visat upp lite av sin kultur.

Fyra av deltagarna på lägret är Maria Fernanda Pareja från Peru, Karim Abou el Azm från Egypten, Julius Greenburg från USA och Isabel Gomez från Mexico. De berättar att lägret så här långt är fantastiskt.

– Vi har bara bra upplevelser hittills. Det är jätteroligt och alla är så välkomnande, säger Maria Pareja.

Varför har ni valt att åka på CISV fredsläger?

– Det är en chans att träffa människor från andra bakgrunder och kulturer. Man får en chans att se att de stereotyper man lever med om andra inte stämmer, säger Karim Abou el Azm.

Hans vänner runt bordet skakar på händerna samtidigt som han säger det, vilket är ett tecken på lägrena för att man håller med.

De har i hög grad hört om CISV via kompisar och via skolan. Maria är på sitt femte läger, Karim på sitt andra. För Isabel Gomez och Julius Greenburg är det första lägret.

– För mig som kommer från USA är det superbra. Hemma rapporteras det bara om USA, så de flesta vet ingenting om människor från andra länder. De har bara sina förutfattade meningar. Men här får jag vänner från hela världen och upptäcker att vi inte alls är speciellt olika trots våra olika bakgrunder, säger Julius Greenburg.

Isabel Gomez stämmer in.

– Det här är mitt första läger men definitivt inte mitt sista. Jag har redan fått vänner för livet och jag är också fascinerad av Sverige. Jag visste inget om landet innan, men alla är väldigt trevliga och den här skolan som vi bor i är så fin. Dels ligger den mitt i en skog mer eller mindre och sen fick jag veta att den är offentlig. Inte ens den privatskola jag går i hemma i Mexico är såhär fin, säger Isabel Gomez.

Deltagarna är ivriga att fortsätta med verksamheten. Ute på gården har det uppstått spontandans till tonerna av nittiotalsdängan "Macarena" med Los del Rio. De fyra vännerna skyndar sig ut.

– Dans är globalt och något som alla oavsett bakgrund kan relatera till, säger Maria Fernanda Pareja innan hon ger sig in i havet av dansande tonåringar.

CISV

startades 1951 av den amerikanska barnpsykologen Dr Doris Allen.

lägrena är inte så hårt uppstyrda, det är deltagarna själva som i hög grad planerar vad som ska göras.

på lägret i Knivsta deltar delegationer från nio länder (Sverige, Egypten, Peru, Mexico, USA, Bulgarien, Italien, Österrike och Brasilien).

från varje land deltar fem deltagare, två tjejer och två killar samt en ledare.

varje år har alla läger runtom i världen ett gemensamt tema, i år är det "Hållbar utveckling".

lägret pågår 8-30 juli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!