Noors slott - Upplands sista karolinska träslott
Noors slott utanför Knivsta står lika präktigt som för tre sekel sedan då det ägdes av kung Karl XI. UNT tog med arkitekten och slottsexperten Henrik Sandevärn till ägorna som han ska berätta om på Knivstas bibliotek i kväll.
Sedan ett år tillbaka ägs och drivs slottet som konferensgård av Sofia Lindström och Stina Fredriksson med familjer.
Foto: Pernilla Sjöholm
— Namnet Noors slott kommer av slottets geografiska läge. Noor är enligt gammelsvenskan ett området som ligger mellan två vatten, vilket slottet gör. På ena sidan ligger Säbysjön och på den andra Valloxen, berättar han.
Gården finns omnämnd redan på 1300-talet, men det är först från den senare hälften av 1600-talet som man hittat tydliga beskrivningar av slottet. Den stora barockträdgården betraktades som en av landets finare och huvudbyggnaden, en karolinsk herrgårdsanläggning, var på sin tid arkitektoniskt storslagen.
Bygga storslaget
— I Sverige ville man bygga storslaget. Förebilderna var Frankrike och Holland men det fanns inte alltid medel och därför anpassades arkitekturen efter de svenska förutsättningarna och byggnadstraditionerna berättar Henrik Sandevärn.
Slottets ägare har skiftat genom åren. På 1680-talet drogs det in till kronan och Karl XI använde det som jaktslott. Kort därefter köptes godset av kungens främste rådgivare Nils Gyldenstolpe, som hade det i sin ägo fram till 1761 då det såldes vidare till riksrådet Hermelin. Släkten Hermelin ägde sedan slottet ända fram till 1918 och därefter har ägarna kommit och gått.
— I dag är Noors slott det enda karolinska träslottet som står kvar i Uppland. Många har farit illa i bränder och andra har tyvärr förfallit genom dåligt underhåll. Slottet drabbades förvisso av en brand på 60-talet men endast det översta taket gick förlorat och en totalrenovering gjordes sedan på 90-talet, berättar Henrik Sandevärn.
Många av slottets praktfulla interiörer fanns länge kvar, men i ett ägarbyte för 20 år sedan försvann det mesta. Rokokoinspirerade kakelugnar, barocktrappor, en dörr med målningar i äkta guldfärg, massiva trägolv och en bit gyllenlädertapet är vad som kan räknas till originalen. Känslan av historia har däremot inte gått ur väggarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!