Konst visas i Ekhamn

I helgen visas konst i Ekhamns gård.

2 juni 2015 10:43

Ekhamns gård, en vacker herrgård vid Mälaren, tar nu till nya grepp för att locka ut besökare på landsbygden.

I helgen arrangeras för första gången en utställning i gårdens upprustade huvudbyggnad. Här kan man vandra runt i salongerna som i sig är sevärd kulturhistoria. På väggar, bord med mera har man denna helg placerat ut allt från målningar och foton till smycken, ädelstenar, textilier och skulpturer.

Många av de tolv som ställer ut bor i Knivsta och Uppsala med omnejd. Bland dem finns en av gårdens grannar Charlotte Ullberg, akvarell.

– Det är roligt att de rustar upp gården och att något händer här i Ekhamn. Gården är en tillgång både som dragplåster hit ut, men också för dem som vill vara i den här vackra miljön, säger Charlotte Ullberg om varför hon gärna medverkar i utställningen.

När utställarna skulle välja rum föll det sig naturligt vilket rum som passade för vad.

– Det är en fantastisk miljö här och ganska märkligt att vi fick ihop utställningen så lätt fastän det är så många olikheter. Det är som om konsten flyter in i miljön, inte som i en vanlig utställningslokal med vita väggar, säger bland andra Eva Åkerman.

Utställningen är ett första försök i en serie arrangemang som två av gårdens ägare, Annie och Mikael Bengtson, står bakom. Här kommer att arrangeras utställningar, 1700-talsmiddagar, föreläsningar med mera.

– Det går inte längre att få ekonomi i enbart skog och lantbruk. Därför provar vi olika vägar att bevara gården. Bland annat hyr vi nu också ut huvudbyggnaden till bröllop med mera, ungefär som man hyr en bygdegård, men för dem som vill ha herrgårdsmiljö i stället, säger Mikael Bengtson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!