Knivsta kan få egna matprodukter

Nu går idéerna om lokalt producerad mat vidare i Knivsta. Knivstabor som har en idé till en matprodukt får under några veckor gratis hjälp att utveckla sin vara.

19 maj 2014 15:26

Ostar, rotfruktschips, sylt, pesto, bröd, korv och andra matprodukter produceras numera av olika gårdar runtom i landet. I Knivsta finns sedan tidigare torghandel för närodlade råvaror.

– Nu vill vi gå ett steg till och hjälpa dem på traven som skulle vilja förädla sina lokala råvaror till matprodukter. Att få till ett småskaligt förädlingsled skulle dessutom stärka den lokala ekonomin, säger Boo Östberg (C), en av initiativtagarna till projektet.

Nu på söndag 25 maj sker den första träffen i Alsike skolas kök. Här kommer deltagarna att få en första introduktion med kursledaren och matinspiratören Gunilla Blom. De får hjälp att lägga upp en plan för hur matidén ska tas fram och inte minst får deltagarna träffa en expert som berättar vilka regler som gäller kring produktion och försäljning av livsmedel.

– Reglerna för att framställa livsmedel kan upplevas som en tröskel för att börja laga och sälja sin matprodukt. Det är sådana här trösklar som vi med kursen vill få bort så att folk kommer igång och klarar att förverkliga sina idéer, säger Boo Östberg.

Kursen kallas för Köksön och den arrangeras i samarbete mellan Leader Upplandsbygd och studieförbundet Vuxenskolan. De övriga träffarna går ut på att deltagarna får provlaga sin matidé och att de får råd och tips om hur matvaran kan utvecklas.

”Examen” blir det 14 augusti då nästa torghandelsdag hålls i Knivsta.

– Då kommer förhoppningsvis några nya livsmedelsprodukter från Knivsta att kunna presenteras för första gången, säger Boo Östberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom