"Inte okej att hota andra"

Knivsta kommun har sedan förra veckan tagit emot flera hot. Hoten har nu polisanmälts.

2 september 2015 11:03

Det var efter Uppdrag gransknings program om bråket mellan Knivsta kommun och korvkiosken Mojjens ägare, som ovanligt många mejl kom till kommunen och upprörda inlägg började strömma in på sociala medier.

– I vissa mejl och inlägg förekommer hot och personpåhopp. Sex av mejlen bedömde vi vara så grova att vi polisanmälde dem, säger Per Jonsson, beredskapssamordnare åt Knivsta kommun, samt anställd av brandkåren Attunda.

Varför polisanmäler ni?

– För att det inte är okej att hota andra människor, även om man tycker olika.

Samtidigt säger Per Jonsson att många av mejlen verkar komma från personer som inte bor i kommunen.

Har ni vidtagit några andra säkerhetsåtgärder?

– Nej, vi har varit i kontakt med polisen som har bedömt att vi inte behöver göra det. Vi följer de rutiner som gäller sedan tidigare och som gäller de flesta kommuner. Exempelvis att man polisanmäler när det kommer in hotfulla brev eller bombhot, säger Per Jonsson.

Att tittarstormen mot kommunen skulle bli så stor efter SVT:s program, hade de ansvariga på Knivsta kommun inte räknat med.

Dagarna efter programmet kom många reaktioner på Facebook och andra sociala medier, vilket ledde till att vissa kommunanställda mådde mycket dåligt.

– Jag tror inte att man på kommunen var beredd på att reaktionen skulle bli som den blev. Det är klart att alla får tycka vad de vill, men jag tycker det är tråkigt när man börjar hota andra människor, säger Per Jonsson, som av säkerhetsskäl inte kan gå in på exakt hur hoten är utformade eller vilka personer de riktar sig emot.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!