Bussresa till närodlat

Kor, får, morötter och physalisodling. I helgen kör biogasbussen ut på matresa i Knivsta kommun och tanken är att fler ska upptäcka närodlat.

2 september 2014 11:29

Centerpartiet i Knivsta vill lyfta fram närodlad mat och värdet av att minska användandet av fossila bränslen i sin valrörelse. Därför ordnar de tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan en matresa genom kommunen där passagerare under en förmiddag får stanna till vid åtta gårdar med närodlad mat och ekologisk köttproduktion.

– För mig är det jätteviktigt att arbeta med hållbarhetsfrågor och jag tycker det här är ett bra sätt att upptäcka den närodlade maten. De som följer med kommer få möjlighet att smaka, köpa och lära sig hitta till producenterna i trakten, säger projektledaren och Centerpartiets ordförande i Knivsta, Boo Östberg.

Bussen, en biogasbuss, avgår på söndag förmiddag klockan elva från Knivsta. I Vassunda ligger en av gårdarna som väntar besök.

– Det ska bli jättetrevligt! Jag är oerhört glad och stolt över mina djur, och tycker om att visa upp gården för människor som är intresserade. Här finns svarta kor med kalvar av rasen Black Angus och Gotlandslamm som är kända för sina grå lockiga pälsar, berättar Charlotte Ullberg som driver ekologisk uppfödning på familjens gård.

Charlotte Ullberg uppskattar initiativet till matresan, ja allt det som uppmärksammar ansträngningarna att få fram bra mat i Sverige och förklarar betydelsen av gräsbete.

– Här föder vi upp djuren ekologiskt och de äter bara gräs, året runt. På så vis använder vi minsta möjliga mängd fossila bränslen. Och jämfört med djur som äter kraftfoder ger gräsbete köttet högre kvalité och bättre balans mellan de essentiella fettsyrorna, berättar Charlotte Ullberg.

Sista anhalt på matresan blir Smakexpo på Sågverkstorget i Knivsta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Carlsson