Billigare för pendlare

Ett gemensamt pendlarkort införs nästa år för SJ-tåg, pendeltåg, bussar och tunnelbana i bland annat Stockholms- och Uppsala län.

Bertil Kinnunen

Bertil Kinnunen

Foto: Jens Flyckt

Knivsta2016-05-25 16:16

Det nya kortet som kallas Movingo kommer innebära en kostnadsbesparing på hela 5195 kronor per år för exempelvis en Knivstapendlare. Men även Uppsalabor, Håbobor och boende i andra län runt Mälaren som åker över länsgränserna kommer att få del av systemet med gemensamt pendlarkort, men med olika kostnad beroende på avstånd från Stockholm.

Anledningen till att det från och med hösten 2017 blir lättare och billigare för exempelvis Knivstaborna med flera att pendla till och från Stockholm är att regionaltågtrafiken utökas.

I höst tas den nya Citybanan i bruk. Den utökade spårkapaciteten möjliggör en rad förbättringar.

Det är de regionalt kollektivtrafikansvariga i länen runt Mälaren som nu till slut kommit överens. Bertil Kinnunen (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Uppsala läns landsting, är en av dem som varit med och tagit fram lösningen.

– Bekymret för pendlarna mellan Uppsala och Stockholm är idag att biljettsystemet är krångligt. Från och med hösten 2017 inför vi ett nytt biljettsystem och ett nytt pendlarkort vi kallar Movingo. Det ger rätt att resa med buss, tåg, pendeltåg eller tunnelbana i hela Stockholms och Uppsala län. Idag kostar ett kort för SJ och SL 2 223 kronor i månaden. Det nya pendlarkortet kommer kosta 1800 kronor. Det innebär en besparing på drygt 5196 kronor per år för en Knivstapendlare, säger Bertil Kinnunen.

För Uppsalapendlarna kommer det nya pendlarkortet att kosta 2 200 kronor per månad.

Dessutom utökas antal avgångar med ytterligare fyra i vardera riktningen.

– Men redan i december 2016 kommer den utökade tågtrafiken att starta, säger han.

Under avtalsperioden sker utökningen av tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm i två steg. Utökningen är beroende av den infrastruktur som byggs ut. Det handlar bland annat om Citybanan, dubbelspåren förbi bland annat Gamla Uppsala samt mellan Skutskär och Furuvik.

– Dessutom kommer SJ fortsätta sin tågtrafik på Ostkustbanan, säger Bertil Kinnunen.

I flera år har behovet av ett nytt och enklare biljettsystem diskuterats. Resenärerna har upplevt nuvarande system som krångligt och kränkande när de under förnedrande former bötfällts på grund av att de av misstag köpt fel biljett. Knivstabygden skrev om detta i mars 2014.

Blir det några förändringar gällande enkelbiljetter?

– Nej, förändringarna berör endast månadskort. Tanken är att det även ska utredas för årskort. Men alla som har en smartphone kan ladda ner en app som förenklar köpet av enkelbiljetter, säger han.

Beslutet om förändringarna tas formellt i landstingsfullmäktige i september i år. Men han säger att frågan präglas av politisk enighet.

Hur ska ni finansiera det nya pendlarkortet?

– Kostnaden är drygt sex miljoner per år. Hälften finansieras via skattemedel och hälften via biljettintäkter. Det ryms inom vår nuvarande budget. Dessutom räknar vi med att pendlandet kommer att öka och därmed ökade intäkterna, säger Bertil Kinnunen.

Fakta

Den regionala tågtrafiken från 2017 utökas på flera sträckor runt om i Mälardalen.

Verksamheten byggs successivt upp från 2017 då Citybanan tas i bruk.

Samtidigt gör SJ en egen utökning av sin trafik på Mälarbanan, Stockholm-Uppsala och Gävle-Stockholm-Lidköping.

En femtedel av Uppsala läns förvärvsarbetande har sin arbetsplats i Stockholms län.

Knivstaborna hamnar på 14:e plats bland de invånare som pendlar mest i landet. Varje dag pendlar cirka 5000 personer ut från Knivsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om