Äldre i Knivsta kan få vårdhund

Ellen Öhlund, anställd på äldreboendet Estrids gård i Knivsta, kämpar för att de gamla ska få en vårdhund.

31 juli 2012 09:54

– I Uppsala finns redan vårdhundar på äldreboenden. Hundar väcker en massa minnen hos äldre personer som tidigare har haft djur i sin närhet. Trots att min hund Melvin inte är utbildad än så har vi sett flera positiva effekter när jag på prov har tagit med honom till jobbet, säger Ellen Öhlund.

Bland annat har personer som annars är ganska stillasittande fått lust att böja på sig och sträcka sig efter hunden för att klappa den eller leka med den.
– Jag har sett hur personer som har ont eller är ledsna, lever upp en stund då de leker med Melvin eller då de får hjälpa till med att gå ut med honom, säger Ellen Öhlund.

Vänsterpartiet i Knivsta har fastnat för hennes idé och har nu lagt fram den som ett förslag i Knivsta kommunfullmäktige. Christer Johansson (V) beskriver vårdhundar som ett piller utan biverkningar.
"Enligt forskningen så kan vårdhundar bland annat lindra depressioner, stärka självförtroendet och öka förmågan till socialt samspel" skriver Christer Johansson i partiets motion.

Om förslaget går igenom kommer Ellen Öhlund att först låta Melvin genomgå ett lämplighetstest och sedan anmäla sig och hunden till en ettårig utbildning på Vårdhundskolan. Problemet med allergier kommer personalen på Estrids gård att ta hänsyn till genom att exempelvis begränsa de utrymmen som hunden får vistas i.
– Som tur är så är det väldigt ovanligt med djurallergier i den äldre generationen, men om någon exempelvis är hundrädd, eller om det tillkommer anhöriga som är allergiska så måste vi självklart anpassa oss så att det fungerar för alla, säger Ellen Öhlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom