Wall med i Panamahärvan

Finansmannen och universitetsprofilen Anders Wall hade ett brevlådeföretag i skatteparadiset Bahamas. Det rapporterar SVT Nyheter Uppsala som tagit del av dokument från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

7 april 1916 08:29

Dokumenten visar hur ett bolag med namnet Golden Delta Limited registrerats i Bahamas företagsregister i september 2005. Två målvakter står som ansvariga för bolaget men den som kontrollerar företagets bankkonto är finansmannen Anders Wall från Heby, skriver SVT Nyheter Uppsala. Bankkontot är registrerat i Schweiz. Anders Wall har i en kommentar till SVT förklarat att han överhuvudtaget inte känner till bolaget Golden Delta Limited.

Men enligt de dokument som SVT Nyheter Uppsala tagit del av tillsammans med Uppdrag granskning så förekommer Anders Walls underskrift på flera dokument hos den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca. Han ska även ha lämnat in en kopia på sitt pass. Men Anders Wall själv menar att det kan röra sig om förfalskningar.
– Ja, det har hänt i andra sammanhang, säger Anders Wall till SVT Nyheter Uppsala.

Det ska dock inte ha rört sig några pengar in eller ut från bankkontot i Schweiz eller företaget i Bahamas. Men i ett mail skriver en handläggare på advokatbyrån Mossack Fonseca att Walls pengar kommer från två andra bolag han är ägare i. Men även här nekar Wall själv till att några pengar från företagen skulle ha funnits i skatteparadis.

Under 2013 tar Anders Wall själv plats som Golden Deltas högsta ledare. Men kort efter detta vill Wall och hans advokat likvidera företaget på Bahamas. Hans advokat har i ett mejl försökt påskynda processen och vädjat om att "likvideringen bör ske på ett snabbt sätt". Varför företaget behövde stängas så snabbt har varken Anders Wall eller hans advokat velat svara på.

Samma år ansökte dock Anders Wall om självrättelse. I beslutet från Skatteverket framgår det att Wall erkänt att han haft tillgångar på drygt en miljon kronor utomlands som han borde skattat för i Sverige. Men även där är det locket på.

– Det vill jag absolut inte kommentera, säger Anders Wall till SVT Nyheter Uppsala.

Anders Wall har varit med och byggt upp flera stora svenska börsföretag. Han har bland annat varit styrelseordförande i Volvo och är hedersmedlem vid Uppsala universitet. Det finns även en stiftelser uppkallad efter finansmannen. Sedan 1981 har stiftelserna årligen delat ut stipendier inom områdena företagande och entreprenörskap, forskning och utbildning, kultur, internationell utbildning samt landsbygdsutveckling.

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen. De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar.

UNT söker Anders Wall för en kommentar.

<p>Brevlådeföretag</p>

Så kallade brevlådeföretag, eller offshorebolag som det kallas, är tomma bolag som kan användas för att slippa betala skatt hemma. Offshorebolagen finns endast på papper och registreras i länder där banksekretessen är hård. Den panamanska advokatbyrån Mossack Fonesca har bland annat registrerat företagen i Panama, Seychellerna, Belize, Jungfruöarna och Bahamas.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!