Pricksäker duo med siktet inställt på Rio

Hon är 23 år, tävlingsskytt och bördig från Vittinge. Han är 22 år, tävlingsskytt och bosatt i Huddunge. Lotten Johansson och Martin Häll drömmer båda om att få tävla i Rio De Janeiro i sommar - i OS respektive Paralympics.

12 januari 2016 13:47

Lotten Johansson hamnade efter genombrottet 2012, då hon kammade hem SM-guld i både junior- och seniorklassen, i SOK:s talanggrupp. Sedan dess har 23-åringen tävlat flitigt i världscupen världen över och under fjolåret tog hon både SM-silver och SM-brons i 50 m sportskytte. Martin Häll är 22-åringen som fick en flygande start som handikappskytt med lag-EM-silver 2013 och lag-VM-silver året efter. De närmaste månaderna kommer att avgöra om de båda når den gemensamma drömmen om att få tävla i Rio De Janeiro i sommar, Lotten Johansson i OS, Martin Häll i Paralympics.

– Mina resultat i Ungern-EM i februari, följt av två världscuptävlingar i mars och april, blir helt avgörande för om jag ska ta en plats till OS, det är upp till mig, berättar Lotten Johansson som för 3 år sedan flyttade från Vittinge till Strömsund för att få de bästa träningsmöjligheterna.

– Jag tränar sex dagar i veckan och är mer eller mindre helproffs tack vare det ekonomiska stödet från SOK. Några få arbetstimmar i veckan jobbar jag som bonddräng på en lantgård, vilket passar mig som är lantbrukardotter, fortsätter hon.

Förhoppningen är att träna sig till toppformen till de avgörande tävlingarna. Men att ha OS inom räckhåll betyder naturligtvis en hård anspänning rent mentalt. Hennes eget recept är att försöka se de tre tävlingarna som ”vanliga dagar på jobbet”.

– Skulle jag nå OS vore det förstås en jättegrej och ett kvitto på att man gjort något bra, skulle jag däremot misslyckas går heller inte världen under, huvudanledningen till att jag håller på med skytte är ju att det är så fantastiskt roligt, säger hon.

Även Huddungekillen Martin Häll har några riktigt viktiga tävlingar att se fram emot – som också blir avgörande för hans fortsatta Paralympics-öde. Just nu befinner han sig faktiskt i Förenade Arabemiraten för en av dessa tävlingar, en världscuptävling för funktionshindrade. Framåt våren väntar flera andra viktiga tävlingar, bland annat i tyska Hannover där han även kommer att ställas mot icke funktionshindrade konkurrenter.

– Jag har visserligen haft det lite trögare med resultaten under 2015 men kan jag komma upp i nivån jag höll 2014 så har jag goda chanser att ta en plats till Paralympics, säger Martin Häll som i nuläget satsar heltid på skyttet.

För honom skulle en plats i Paralympics betyda mycket.

– Dels skulle det bli en dröm som uppfylldes, dels en möjlighet fortsätta satsa stenhårt på skyttet, säger han.

Sammanfattningsvis, når ni till Rio i sommar?

– Omöjligt att säga just nu. Men en sak är säker, jag ska göra mitt absolut bästa för att försöka nå drömmen, säger Lotten Johansson.

– Än har jag inte tänkt tanken att jag ska misslyckas, tar jag mig inte till Rio blir jag i alla fall rejält besviken, säger Martin Häll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Eriksson