Mejeri får rätt i mozzarellakamp

Stöd och insamling från konsumenter hjälpte Linda Elvingson på Ängsholmens mejeri att få rätt i kampen om sin mozzarellaost.

1 juli 2015 10:09

Konsumenttidningen Råd & Rön ersätter mozzarellabonden Linda Elvingson sedan hon pekats ut som fuskare.

I slutet av maj publicerades deras artikel där flera olika sorters mozzarellaostar undersöktes, bland annat Ängsholmens buffelmozarella.

Efter att ett laboratorium i Tyskland hittat ko-DNA i osten drog tidningen felaktigt slutsatsen att osten var utspädd med komjölk och därmed inte kunde kallas äkta buffelmozzarella.

LÄS MER: Mejeriet felaktigt utpekat av "Råd  Rön"

Men det stämde inte. Utslaget var löpe, en ingrediens som alla mozzarellaostar måste innehålla.

Sedan publiceringen har Linda Elvingson och hennes föräldrar slagits för sin heder.

Uppbackningen från såväl konsumenter som kollegor har varit stor. Matbloggaren Johan Hedberg från Uppsala är en av dem som stått bakom Linda Elvingson.

– Jag tycker vi ska vara väldigt rädda om våra mathantverkare och bönder, som jobbar under otacksamma formen för vår skull. De arbetar hårt, men blir inte rika på det de gör, säger han.

I tisdags startade han en insamling som skulle ersätta Linda Elvingson den summan hon lagt ut efter tidningens artikel. På bara en timme samlade omkring 60 privatpersoner in närmare 5000 kronor.

– Det visar vilket engamgemang konsumenterna har, säger Johan Hedberg.

Strax efter att han startat insamlingen meddelade Råd & Rön att de trots allt kommer ersätta mejeriet och gjorde så redan under onsdagen.

– Det känns skönt att det här får ett avslut. Det har varit påfrestande. Jag har en idé om vad de insamlade pengarna ska gå till, vad det är återkommer jag om, säger Linda Elvingson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katrin Hellström