Första nya kullen på 19 år

Den första lyckade häckningen av vitryggig hackspett i Uppland på 19 år har inträffat i nedre Dalälven.

8 juli 2014 09:26

– Det är verkligen mycket roligt och en stor framgång för projektet, säger Kristoffer Stighäll på Svenska Naturskyddsföreningen.

I våras fanns två häckade par men en av honorna var troligen för ung för att häckningen skulle lyckas. Men det andra paret fick fram två ungar.

– Det är som sagt en stor framgång men ändå alldeles för tidigt för att kunna säga att vitryggen är på väg att återetableras i nedre Dalälven. Vi känner till sex stationära individer i området, varav alltså två par. När vi har tio häckande par kan vi börja tala om en möjlig återetablering. Men det går åt rätt håll, det kan jag hålla med om, säger Kristoffer Stighäll.

Ungarna har fötts upp i västra Sverige och vistas i en vecka i en stor bur i det område där de skall släppas ut i det fria.

Därpå matas de under hösten och vintern för att bli stationära.

– Men alla blir inte kvar. Fåglarna är färg- och ringmärkta. Men nästa år skall vi pröva en liten och ultralätt radiosändare på dem vi släpper så att vi kan följa vart de tar vägen.

Enligt Kristoffer Stighäll kommer en ny utsättning av ytterligare unga 13 fåglar att göra i samma trakt i nedre Dalälven som i slutet på augusti. Av dem är sju honor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Lundgren