Företag ska spara energi

Minskad miljöpåverkan och ökad konkurrenskraft är målet med miljöprojektet där fem företag från länet finns med – däribland Tärnsjö garveri och Zetterbergs från Heby kommun.

5 september 2016 06:10

Åtta tillverkningsföretag i regionen ska tillsammans under fyra år arbeta med energieffektiviseringar. Bakom projektet står Energikontoret i Mälardalen, som är en samverkansaktör inom energi- och klimatområdet.

Målet är en sammanlagd 15-procentig minskning av energianvändningen i kombination med ökad konkurrenskraft.

– Många företag betalar stora summor för energi som dem faktiskt inte behöver. Detta är ett bra sätt att öka sitt företags konkurrenskraft inte bara ekonomiskt utan även genom en stärkt miljöprofil och stärkt varumärke, säger projektledaren Mathias Söderholm vid Energikontoret i Mälardalen i ett pressuttalande.

Axel Bodén, ägare av Tärnsjö garveri, berättar att företagets medverkan i projektet känns naturlig med tanke på företagets fokus på att producera läder med allt grönare metoder.

– Vår bransch förbrukar mycket energi och genom det här projektet vill vi framför allt få ett helhetsgrepp när det gäller vår energiåtgång. Rent konkret vill vi också komma bort från oljeeldning för uppvärmning av vatten vilket är en stor energislukare för oss, säger Axel Bodén.

Projektet, som inleddes med ett uppstartsmöte i Enköping förra veckan, kommer att pågå under fyra år med regelbundna gemensamma möten med gruppen av företag som kommer från olika delar av Mälardalen.

Deltagande företag:

IMS Maskinteknik, Enköping, Karl Segerström, Fagersta, Lindvalls kaffe, Uppsala, MF Produktion, Tierp, Recotech, Arboga, Rytterne Mekan, Västerås, Tärnsjö garveri, Tärnsjö och Zetterbergs, Östervåla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!