Maria är 110 år

Sveriges äldsta person är Grillbybon Maria Eriksson. På söndag fyller hon 110 år. Befolkningen blir allt äldre och friskare, enligt professor Lars Lannfelt, men att bli gammal är inget som Maria Eriksson egentligen rekommenderar.

26 mars 2010 07:03
- Nej, det är inte så roligt. Man blir ensam när alla vänner dör. Bästa tiden i mitt liv var när jag var ung och frisk och kunde jobba, säger Maria Eriksson som föddes år 1900 och växte upp först på Isby gård och sedan på Karleby gård i Simtuna.
Senare gifte hon sig med Axel Eriksson och paret drev eget jordbruk i Torstuna. När hon var liten fanns väldigt lite av dagens teknik, inte ens bilar fanns på landsbygden.

- Det vi gjorde som barn var att hjälpa till. Och sedan när man blev lite äldre mjölkade man morgon och kväll, säger Maria Eriksson som nu nästan är blind och bara hör på ett öra.
Hon tror att hon brås på andra i släkten som också blivit gamla, men hon tycker inte om att vara gammal och hon vill absolut inte höra talas om några presenter.
- Det är bättre om de unga får presenter och nu hinner du inte fira, säger Maria Eriksson i ett piggt ögonblick till sin brorsdotter Eva Jansson som fyller 70 år på samma dag som Maria fyller 110.

I hela 18 år har Maria Eriksson nu bott på Tallgården och dagarna består av morgonrutiner, telefonsamtal med släktingarna, måltider och eftermiddagskaffe. Hennes dagar går även åt till att sitta i rullstolen och tänka på sin barndom och övriga liv.
Maria Eriksson är faktiskt inte ensam om att vara över hundra år i Sverige, även om hon är den äldsta personen med fastställt födelsedatum. Och tittar man på hur många som fyller hundra år nu förtiden så är de tio gånger fler än för 40 år sedan. I dag finns cirka 1 500 personer i gruppen hundra plus.

- Medellivslängden fortsätter att öka lite varje år. Det är för att vi äter bättre, har bättre levnadsförhållanden och på att sjukvården har blivit bättre, säger Lars Lannfelt, professor i geriatrik, åldrandets sjukdomar, och överläkare vid Akademiska sjukhuset.
Men frågan är om vi även i fortsättningen kommer att bli allt äldre?
Tage Jansson, Maria Erikssons brorsdotters man, tror inte det. Hans teori är att de som blir så gamla i dag dels har bra gener, men att de också var helt förskonade från tillsatser i maten när de var små och att många slapp den stress som vi har i dag.

Men hur gammal kan en människa bli i teorin?
- När det gäller kroppens begränsningar så brukar det vara så att synen är det som många mister i höga åldrar. Om det finns några begränsningar för hur gamla våra kroppar kan bli med bästa tänkbara förutsättningar, vet ingen, säger Lars Lannfelt.
I dag blir vi inte bara äldre, utan vi är överlag mycket friskare än tidigare. 80-åringarna har färre traditionella sjukdomar än tidigare generationer.

- I och med att vi blivit bättre på att bota infektionssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar så har fokus vänts mer mot demenssjukdomar. Ju äldre befolkningen blir desto fler har vi med demenssjukdomar, säger Lars Lannfelt.
Nu när folk lever längre kanske det blir mer angeläget att lägga sjuka gamlingar på operationsborden än tidigare?

- Det finns inga åldersgränser för olika operationer, utan det är kirurgens ansvar att bedöma patienterna. En operation i hög ålder kan innebära en stor risk. Men det är klart att riskerna blir mindre ju friskare vi blir och med dagens utvecklade metoder så vågar man mycket mer än tidigare. I grunden är det väldigt positivt att befolkningen blir friskare, tycker Lars Lannfelt.
Världens hittills äldsta människa blev 122 år. Svensken blir i genomsnitt 79 år (män) och 83,2 år (kvinnor).
Hälften av de barn som föds i dag i rika länder antas bli minst 100 år.
Vissa nationalekonomer anser att pensionsåldern nu måste höjas.
Att både tänka och leva hälsosamt samt att ha en positiv attityd är viktigt för att få ett långt liv. Ärftliga faktorer ligger bara bakom 25 procent till varför någon blir över 100 år.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!