Rykande show på Tierp Arena

Gummidoften spred sig kring hela Tierp Arena när Sveriges första riksmästerskap i drifting ägde rum under lördagen. 27 lag tävlade om riksmästartiteln och 50 000 kronor.

22 juli 2012 07:18

Bilsporten har sitt ursprung i Japan och går ut på att sladda kontrollerat längs med en utmärkt bana.
– Det ska vara snyggt, brett och ryka mycket, där har du ett perfekt driftingåk, sa Jonathan Nummijärvi som var en av dem som bänkat sig på den rykande arenan under lördagen.

Förare från hela Sverige var på plats när andra kvalomgången drog i gång och 1300 besökare hade letat sig ut till arenan för att se motorshowen. Några kom för att se bilarna och andra för adrenalindosen. Vissa hade satt sig lite längre upp på läktarna för att slippa den stickande doften av brända däck.
– Det är en idiotsport, det finns inget dummare än det här. Men för mig handlar det inte om att vinna, showen är allt när jag kör, sa föraren Fredrik Hansen som under lördagen körde sin första driftingtävling.

Tre domare fanns på plats under lördagen för att sätta poäng på de 27 förarna. Hastighet, linje, bredd och helhet bedömdes innan poängen ropades ut i högtalarna. Under eftermiddagen avgjordes finalen i så kallad twindrifting där förarna kör parallellt och försöker få ut varandra genom att plocka stilpoäng. Vinnare blev Johan Halvarsson, Ludvika MS.
– Det handlar mest om att det ska vara snyggt. Man kan säga att det är en blandning mellan hästhoppning, simhopp och konståkning, fast med en sjuhelsikes motor, sa Anders Eriksson som under lördagen agerade huvuddomare för tävlingen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Persson