Lucia spred värme i Tierp

Tierps lucia Ida Torstensson med sina fjorton tärnor lyste upp den mörka söndagskvällen när de framförde några av julens och adventhelgernas mest kända melodier, vid söndagskvällens kröning i Nathanaelskyrkan

12 december 2010 19:38

Kyrkan var fullsatt och i luciagudstjänsten fick den förväntansfulla publiken en musikaliskt högklassig hälsning om julens stilla budskap om frid och fred. Ja, när decembermörket är som mest svåruthärdligt kommer lucia med följe och lyser upp tillvaron. Med ljus i håret och kvalificerad stämsång drog lucias framträdande ner applåder. Tärnan Erica Blanks soloprestation av O, Helga Natt var sångkonst ur den högre skolan och när komminister Mikael Bedrup talade om ljusets kraft och bad om ett ljus, så att det driver bort mörkret, spred sig en särskild stämning i kyrkorummet.

– Jag tror på kärleken och på ljuset, sade han i sin betraktelse, sneglade på lucia, tärnor och kyrkobesökare och tyckte ljusets krafter var påtagligt nära den här stunden.

För Lions i Tierp är ett arrangemang som lucia ett gyllene tillfälle att samla in pengar för den hjälpverksamhet organisationen har. Vid luciagudstjänsten gick kollekten till Barndiabetesteamet vid Akademiska sjukhuset.

– Många barn i Tierp har diabetes och för närvarande är barndiabetes ett viktigt område där vi vill hjälpa, säger Lions president Stig Lundkvist som krönte lucian Ida Torstensson med ett vackert halssmycke.

Betlehems stjärna, När det lider mot jul, Låt mig få tända ett ljus, Julen är här ... Programmet började gå mot sitt slut och när luciaföljet tågade ut från kyrkan sjungande Natten går tunga fjät, runt gård och stuva, då slocknade facklorna en efter en i vintermörkret där utanför. Decembermörkret lägrade sig åter över Tierpsbygden.

Lucian Ida Torstenssons favoritsång i programmet var Stjärna klar.

– Den skrev min musiklärare Kerstin Limér när jag gick på högstadiet i Centralskolan. Jag älskar den sången, men jag tror inte den är så känd utanför Tierp, säger Ida.

Det är omkring 30 år sedan UNT och Lions i Tierp startade det lokala luciafirandet. I år är båda Lionsklubbarna i Tierp, UNT och Norra Uppland med som arrangörer.

På måndagen kommer Ida Torstensson med tärnor att sprida det ljusa budskapet på en rad ställen i Tierps kommun. Atlas Copco, kommunhuset, polishuset och skolor får bland annat nöjet att lyssna och njuta till luciatåget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!