Lilleman vill bli större

Den relativt okända Lillemanfestivalen har de senaste åren huserat på en åker i Vendel utanför Örbyhus. Nu vill arrangörerna sätta festivalen på kartan.

2 april 2012 07:45

I helgen var de på plats i Vendel för att planera inför sommaren.

Efter några dagar med vårväder har snön på nytt lagt sig i Vendel. Just i dag är festivalkänslan långt borta men en husvagn och en röd bod på en av åkrarna skvallrar om att något är på gång.
– Husvagnen auktionerade vi ut på Tradera inför fjolårets festival. Den som vann fick bo där under festivalen i stället för att tälta, säger Mikael ”Lilleman” Göransson och skrattar.

Lillemanfestivalen startade våren 2004, när Mikael Göransson skulle rycka in i lumpen och kände sig bitter över att missa sommarens alla festivaler. Han bestämde sig för att starta en alldeles egen och gjorde det i sitt kollektivs villaträdgård i Bagarmossen utanför Stockholm. Festivalen, som hade alla nödvändiga ingredienser som band, tält och bajamajor, blev snabbt populär bland hans vänner och efter några år behövdes en större yta för arrangemanget.
– Sista året kom det drygt 250 personer och folk tältade precis överallt. Efter det började vi leta efter ett större ställe. Roland som är med och arrangerar har en pappa som bor i Vendel och undersökte om vi skulle kunna vara där i trakten och 2009 hölls festivalen i Vendel för första gången.

Under lördagen var arrangörerna på plats i Vendel att börja förbereda inför årets tillställning sista helgen i juli. Nio band ska bokas och förhoppningen i år är att få 300 betalande gäster eller mer.
– Det är alltid en balansgång. Samtidigt som vi vill ha stora band och så många gäster som möjligt vill vi även ha kvar den personliga stämningen. Därför skulle vi nog inte boka någon superstor akt även om vi fick möjlighet, säger Mikael Göransson.

Han beskriver framför allt Lillemanfestivalen som personlig. Festivalen har ingen speciell musikinriktning, besökarna kan lyssna på allt från metal till singer-songwriters och reggae.
– Det är heller ingen skillnad på besökare, arrangörer eller artister utan alla umgås med varandra, säger han.
I år kommer det, förutom stora scenen, även att finnas dj:s som ska hålla till i en ruin på åkern.
– De tar över senare på kvällen, när spelningarna är över, det kommer bli häftigt, berättar Roland Stenberg som varit med och arrangerat festivalen de senaste åren.

Arrangörerna är tacksamma över all hjälp de får både av närboende och av besökare.
– Vi var lite oroliga först att grannarna skulle bli arga, men vi får en massa hjälp i stället och många besökare brukar komma i förväg för att hjälpa till att bygga området, det är fantastiskt, säger arrangören Anna Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!