Killar misshandlas av sina flickvänner

Att unga killar misshandlas av sina flickvänner blir allt vanligare i Norduppland. Det säger Elisabeth Wahlgren Höivik, ordförande i Brottsofferjouren Norduppland (Boj).

17 mars 2012 13:52

Nu uppmärksammar organisationen problemet för att fler drabbade ska våga söka hjälp.
– Det är framför allt killar mellan 18 och 26 år som vi får kontakt med. Kontakten sker ofta genom nära anhöriga eller i enstaka fall genom en advokat, säger Elizabeth Wahlgren Höivik och fortsätter:
– Mönstret för misshandel i en nära relation är detsamma oavsett ålder och kön men vi upplever att det har gått ner i åldrarna och det är skrämmande.

Det senaste året har Boj kommit i kontakt med åtta fall i Norduppland där unga killar har utsatts för psykiska och fysiska kränkningar av sina flickvänner och de befarar att mörkertalet är stort.
Ett stort problem enligt Elizabeth Wahlgren Höivik är att unga killar är rädda för att de inte ska bli trodda när de berättar vad de varit med om, och att de dessutom inte alltid blir tagna på allvar.
– Det är mycket skuld och skam inblandat. Många killar kan uppleva att de är ensamma om sitt problem och vågar inte berätta om det för någon. Vi önskar få kontakt med så många som möjligt i Norduppland. Ingen skall behöva bära en sådan här sak ensam, säger hon och fortsätter:
– Vi försöker informera om att vi finns och vill visa att vi ser att det här händer. Vi är frikopplade från allt vad polis, sjukvård och kommun heter, man kan vara anonym och behöver inte ha gjort en polisanmälan för att ta kontakt med oss, även om det ofta kan vara bra att göra det.

De unga killar Elizabeth Wahlgren Höivik och hennes kollegor på Boj kommer i kontakt med är ofta utsatta för en kombination av fysisk och psykisk misshandel. Många har fått sömnsvårigheter efter att till exempel varit med om att vakna under knivhot eller slag.
Även känslomässig utpressning är vanligt och att killarna tar sms-lån för att köpa saker till sina flickvänner och dessutom hamnar i ekonomisk skuld.
– Det är viktigt att synliggöra problematiken så att man kan arbeta förebyggande. Kvinnor måste våga ta i kvinnors våld mot män och självklart vice versa. Ofta kan tjejerna som misshandlar ligga på gränsen till någon form av diagnos eller må psykiskt eller socialt dåligt på annat sätt, då är det viktigt att tjejen ifråga får hjälp, men hon har inte rätt att göra livet till ett helvete för sin pojkvän.

Den 22 mars har Boj Norduppland årsmöte och uppmärksammar problemet genom en föreläsning med Glenn Forrestgate som ska dela med sig av hur det var för honom att som man vara fast i ett våldsamt förhållande.
– Ingen ska behöva vara rädd i sitt eget hem. Vi måste börja prata om våld i nära relation istället för att dela upp det i kön, diskutera vem det är mest synd om eller gradera våldet, säger Elizabeth Wahlgren Höivik.

FAKTA

Här kan man få hjälp
Hos Brottsofferjouren i Norduppland kan alla som drabbats av våld eller varit vittne till att någon blivit drabbat av psykisk eller fysisk våld få kostnadsfri hjälp och stöd, via telefon, besök eller mailkontakt.
Boj Norduppland nås på info@norduppland.boj.se eller på telefonnummer: 0293-712 20 (Tierp) och 0173-212 21 (Östhammar).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!