Fri bensinkonst lockade bilentusiaster

Hur långt skulle konstnären Johan Zetterquist komma med sin idé om att göra Tierp vackrare med fri bensin till snygga bilar? Ringlande bilköer till däcksfirman på Grevegatan gav ett tydligt svar på fredagseftermiddagen.

8 juni 2012 19:40

– Det här är den bästa skulptur jag någonsin gjort, sa konstnären själv i myllret av människor och med virvlande tv-rök runt rockabillybandet som värmde upp inför inspelningen av Konstkuppens final på däcksfirmans bakgård.
– Men så är jag på riktigt gott humör också, tillade han.
I ena hörnan en tillfällig scen för bandet med bilvänlig musik. Som fond en nymålad buss som samtidigt utgjorde domarplats. Framför den en ställning med dubbla rader knallröda jeepdunkar, fyllda med bensin som förväntansfulla bilentusiaster väntade på.

I bilkön som sträckte sig ända förbi Möbeln fanns stora och små, äldre och nyare folkbilar, traditionella jänkare, sportvagnar och muskelbilar. Där syntes till exempel en färghandlare från Tierp i skinande Volvo PV och även mer långväga rariteter. En fyrcylindrig Morgan fourseater årsmodell 2001 hade rattats dit av Anders Hedengren från Täby. Tillsammans med hustrun Ami hade han satsat säsongens första åktur på en resa till Tierp.
– Kul, tyckte Anders Hedengren om konstidén.
– Och jag har alltid beundrat Lena Philipsson så det var hon som gjorde att vi drog hit.

Av en ren slump hade Täbyparet råkat få första plats i kön. Dagens första gratisdunk fick de också efter enväldige domare Zetterquists tummen upp. Därefter hade Lena Philipsson ett hektiskt jobb med att dela ut dunkar till lyckliga och läckra cupcakes som tröstpris till andra.
Gratisstationen var den konsthändelse Tierp fick ta del av som inslag i tv-satsningen Konstkuppen med Lena Philipsson som programledare.  Konstkuppen besöker och spelar in i ett antal svenska orter. Innan nedslaget i Tierp hade tv-sällskapet genomfört ett fotoprojekt i Köping samt placerat en jättestor apa och en lika imponerande kanin i cellplats och betongputs i det offentliga rummet i leksaksstaden Osby. Resultatet av alla kupper kommer i form av timslånga tv-program under 2013.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!