Cancerpatienten remitteras till Lyon

Fallet Helena Lundbäck har gått in i en ny fas. En remiss har skickats för operation av bukhinnecancerpatienten, från Akademiska sjukhuset - till Lyon i Frankrike.

27 juli 2012 07:54

– Jag började gråta när jag fick beskedet, säger Helena Lundbäck till UNT.
Lördagen den 14 juli skrev Helena Lundbäck från Tierp en debattartikel i UNT om att Akademiska sjukhuset inte ville remittera henne till den klinik som kunde utföra operationen hon behövde,  Uppsala Cancer Clinic. Istället menade hon att tankarna fanns på att skicka henne utomlands för vård. Själv ville hon bli behandlad av Haile Mahteme på Uppsala Cancer Clinic.

Nu har Akademiska sjukhuset skickat en remiss till Lyon i Frankrike.
– Det känns som en lättnad att få opereras, men jag känner fortfarande oro och rädsla. Det är en otroligt krävande operation med många riskmoment som jag ska gå igenom och jag funderar över hur jag efter operationen ska klara kommunikationen med sjukhuspersonalen med min gamla skolfranska. Kommer jag att förstå vad de säger?, undrar Helena Lundbäck.
Känslorna har som sagt varit blandade sedan hon fick beskedet. Hon vill fortfarande opereras av Haile Mahteme på Uppsala Cancer Clinic, nära till hemmet, familjen och en läkare hon har träffat mycket. ”Det är ingen semesterresa jag ska på”, som hon uttrycker det. Ännu vet hon inte om någon anhörig får följa med eller inte, det beslutar landstinget om.

Samtidigt är hon glad att ett steg närmare en operation har tagits. För inom cirka två månader måste hon opereras.
– Det här är i alla fall bättre än ingenting. Det är det näst bästa alternativet, men jag tycker fortfarande att det är lustigt att de inte kan skriva ett enskilt avtal för mig med  Uppsala Cancer Clinic. För det har ju framkommit att man gör från andra landsting, säger hon.

Om det blir operation i Frankrike väntar två veckors eftervård där innan det blir eftervård på hemmaplan, antagligen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Men bara för att Akademiska sjukhuset har skickat en remiss till Frankrike så är det inte klart att Helena Lundbäck kommer att opereras. Först måste den mottagande kliniken, i Lyon, ha viljan och kapaciteten att ta emot Helena Lundbäck. Sedan väntar ett långt arbete med att föra över underlag för operationen, bland annat måste hela hennes journal översättas till gällande språk. Först därefter kan ett avtal upprättas.
Nina Cavalli-Björkman, överläkare på onkologiska kliniken på Akademiska, vittnar om att det är ovanligt att remittera utomlands.
– Vi är mer vana vid att ta emot patienter från utlandet än att remittera själva, säger hon.

Haile Mahteme, som driver Uppsala Cancer Clinic och har lång erfarenhet av den här typen av ingrepp, tycker att Lyon är ett bra val av klinik.
– Det är en av de bästa klinikerna i världen. Lyon har rankats bland de sju bästa klinikerna i världen för den här typen av ingrepp, tillsammans med oss bland annat.
Men att remittera utomlands innebär ökade kostnader, Haile Matheme hävdar att det kan röra sig om mer än dubbelt så dyrt som att remittera inom Sverige.
– Det kostar 500 000 kronor inom Sverige men utomlands tar man mellan 950 000 och 1,4 miljoner kronor för en sådan här operation, säger han och fortsätter med att säga att det är tråkigt att hon inte får opereras hos honom i Uppsala.
– Men det viktigaste är att Helena hamnar i trygga händer och inte i någon byråkratisk kläm, säger Haile Mahteme.


Fotnot: Sjukhusledningen på Akademiska sjukhuset får, enligt lag, inte uttala sig i specifika fall och kan därför varken bekräfta att en sådan remiss har skickats eller svara på hur långt i processen man har kommit.

Det kostar 500 000 kronor inom Sverige men utomlands tar man mellan 950 000 och 1,4 miljoner kronor för en sådan här operation
Haile Mahteme

FAKTA

Tvist eller patientsäkerhet?
Tidigare i år lämnade kirurgen Haile Mahteme Akademiska sjukhuset för att starta en egen klinik i Uppsala. Med sig tog han kunskapen om att göra en bukhinnecanceroperation med den så kallade Sugarbakermetoden. Cancerpatienten Helena Lundbäck hamnade då i kläm, hon ville remitteras från Akademiska till Haile Mahtemes klinik men sjukhuset hävdade att de måste kontrollera patientsäkerheten innan avtal kan tecknas. Många har dock hävdat att en personlig tvist och/eller prestige från Akademiska sjukhusets sida skulle vara orsaken. Andra landsting har remitterat patienter till Haile Mahtemes cancerklinik. Från andra håll har kritik mot att Haile Mahteme startat en klinik med kort varsel och utan avtal lyfts. Sugarbakermetoden är i nuläget Helena Lundbäcks enda chans att bli botad från sin svåra cancer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Johansson