Pappor vill öka barns trygghet på nätet

Två pappor från Uppsala respektive Knivsta vill garantera barns trygghet på nätet. Därför har de nu utvecklat en tjänst som ska hålla barnaförövare borta.

19 januari 2017 10:00

Idén föddes för knappt ett år sedan i samband med att Gustav Alberius från Uppsala och Erik Lindblad från Knivsta satt och förfärades över nyheten om hur en 46-årig man från Ulricehamn stod åtalad för sexbrott via nätet mot 114 barn över hela landet.

– Vi har båda barn som är i den åldern att de är på väg ut på nätet och vi konstaterade att även om vi vill att de ska ha fri tillgång till internet och allt positivt det kan ge, så kände vi samtidigt för att bara klippa av alla sladdar och stänga in datorer och mobiler i källaren för att skydda barnen, säger Gustav Alberius.

Han och Erik Lindblad enades dock om att kapade sladdar inte kändes som en rimlig lösning. De började undersöka utbudet av olika säkerhetstjänster men hittade bara sådana som gick ut på att kontrollera barnets aktiviteter på nätet.

– Barn gillar inte att bli kontrollerade. Dessutom är grundproblemet här anonymiteten på internet. De här förövarna kan helt riskfritt låtsas vara unga tjejer eller killar för att lura barn och utnyttja dem, säger Gustav Alberius.

De bestämde sig därför för att utveckla en tjänst med utgångspunkt i just anonymitetsproblemet och barnens integritet. Resultatet är Trast som kopplar ihop bank-ID med sociala medier.

– En förälder skapar ett konto på Trast genom att logga in med Bank-ID. Därefter kan föräldern tillsammans med sitt barn koppla barnets konton på sociala medier till kontot på Trast. På så sätt säkerställer vi att det finns en känd identitet bakom dessa konton, förklarar Gustav Alberius

När någon sedan skickar ett meddelande till barnet på exempelvis Facebook, kollar tjänsten om avsändaren är ansluten till Trast. Om hen inte är det, skickas ett meddelande till avsändaren och ber den att legitimera sig.

– Förhoppningsvis gör personen det, men om inte så skickar Trast ett meddelande till föräldern som då kan prata med sitt barn och kolla vad som händer, säger Gustav Alberius.

Pappaduon poängterar att Trast inte kommer att läsa själva innehållet i barnens meddelanden.

– Balansen mellan säkerhet, integritet och användarvänlighet kommer att spela en viktig roll i hur framgångsrikt Trast blir. Vi arbetar just nu på att skapa samarbeten med expertis inom olika områden för att hitta den balansen, säger Erik Lindblad.

Tjänsten kommer att vara gratis och lanseras i början av våren.

– Då kommer vi att gå ut till en mindre grupp personer för att få in feedback. Sedan är tanken att lansera tjänsten genom skolor. Vi kommer att förbereda ett material så att man på en skola ska kunna ha en dag fokuserad kring trygghet på internet och där bland annat vår tjänst presenteras, säger Gustav Alberius.

Namn: Gustav

Efternamn: Alberius

Ålder: 35

Familj: Fru Åsa och tre barn (10, 8 och 1 år)

Bor: I Uppsala

Yrke: Ingenjör

Namn: Erik

Efternamn: Lindblad

Ålder: 39

Familj: Fru Stina, två barn (7 och 4 år) och två hundar

Bor: I Knivsta

Yrke: IT-arkitekt och utvecklare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martina Lindvall