Kvalborg - Uppsalas nya festdag

Nu kan det sägas. Uppsala har fått en tredje studentfestdag runt sista april. Kvalborg dagen innan, valborg med allt från champagnegalopp till valborgsgasque, och första maj med högtidlig middag i finklätt.

29 april 2008 15:13
Och det är Kvalborg som är det nya. På tisdagseftermiddagen ringlade kön med människor ett kvarter bort för att komma in på Stockholms nations Kvalborg eller valborgspub i Uppsala. Det innebar att de sista vid 14.30-tiden stod utanför ingången till Juridicum.

Snart kan rusningen till Kvalborg vara lika stort som treslaget, det finns i alla fall studenter som spekulerar om det. Apropå rus, det luktade fränt från diverse utspillt på Drottninggatan den här dagen. Många passade på att grunda rejält innan skylten med texten "all medhavd sprit konfiskeras" passerades. Då fortsatte studenterna framåt medan halvfulla ölburkar och flaskor skickades bakåt för att fukta fler strupar.
- Är det under kontroll? frågar en kvinnlig polis en vakt.
- Ja, blir svaret.
Och om man med det menar en god stämning, glada människor och robusta kravallstaket så stämde det.

Vad är då Kvalborg?
- En värmning inför valborg och en anledning att få dricka en dag till, säger Mia Rehn samtidigt som kompisarna stämmer in i ett olé, olé, olé, olé.
- Det är sol, fest och bara underbart. Vi firar våren och att sommaren kommer, säger Linda Cederquist.
Hon berättar att hon gillar dagsfester där man kan hänga.
- Men det gäller att hålla igen lite, för det är en dag i morgon också, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Leijonhufvud