- Del 2: Kampen mot kommunen
Återkommande bråk med kommunen. En tidigare spelare som döms till fängelse. En kokainavstängning. En stridslysten damtränare och sedan även en oväntad – och oönskad – konkurrent. Sirius resa har varit en framgångssaga, men den har också kantats av problem och bråk längs vägen.
– Det har varit en jätteresa att få kommunen, Uppsala och även andra klubbar att säga att vi gör bra saker i Sirius, att lita på oss. Historiskt hade vi ju sagt så men inte gjort det, säger tidigare sportchefen Ola Andersson.
För kampen mot kommunen blir påtaglig tidigt när Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har kommit in. Något ordentligt omklädningsrum har inte Sirius utan man använder baracker på Löten som står på prickad mark och senare påträffas med mögel när Sirius damlag flyttar in. Gräsplanerna är begränsade. Tränarna själva sitter i ett utrymme ovanför Diöshallen och byter om i dokumentskåp. Framför allt Bergstrand är inte blyg för att påtala bristerna öppet i media.
– De år som du överpresterar sportsligt måste du samtidigt köra huvudet i väggen och liksom få folk att förstå att nej, det räcker inte med två träningar i veckan så spelar vi en match på helgen utan vi har en annan verksamhet, säger Andersson och fortsätter:
– Kim och Thomas kom till Uppsala med andra krav på förutsättningar och där var det ju krasch och bang ganska många gånger och det tog mycket energi och slet mycket, men jag tror att det var enda sättet att komma framåt. Du måste igenom det. Om du ger upp så kommer du inte igenom.
Var du orolig att framför allt Kim Bergstrand under den här tiden skulle sluta på grund av detta?
– Ja, men visst. Inte orolig, men visst misstänkte man. Kim är otroligt lojal och Thomas också och det vittnar ju om, jag ska inte säga stå ut i sju år i Uppsala för det var absolut inte så, men jag tror att det var en hel del gånger som de undrade varför de höll på med det här. Samtidigt fick vi mycket framgång i det vi gjorde och det gjorde att man fick energi även om aktörer utanför inte tyckte likadant. Det tar tid att ändra människors uppfattning om en själv liksom.
Var det en uttalad strategi att gå hårt åt kommunen i media exempelvis?
– Nej, det var inte uttalat och jag tror det var många gånger som Ove Sjöblom (dåvarande ordförande) svettades och fick vara diplomat i saker och ting. Det gjorde han med den äran. Det är ju också en balans om du har Kim som verkligen är noshörningen och plogade vägen åt oss och sedan Ove som fick parera upp det och vara diplomat.
Sakta men säkert börjar det hända saker i Uppsala. Sirius får ett eget omklädningsrum och 2014 tas beslut om att bygga en ny arena (mer om det i en senare del). När Sirius går upp i allsvenskan så spelar man dock på dispens på gamla Studenternas. Och någonstans här förstår kommunen enligt Ola Andersson vad det handlar om. I hemmapremiären mot IFK Göteborg 2017 så är planen under all kritik. Den är så dålig att den senare underkänns av Svenska Fotbollförbundet. Sirius tvingas, när man är tillbaka i högsta serien efter 43 år, spela en hemmamatch i Gävle.
– Det var inte startskottet för vi hade bearbetat det, men det var finalen av allt vi hade försökt lägga fram om att ha ett elitlag. Man skämdes, säger Ola Andersson.
Sirius resa har även innehållit interna stridigheter. 2015 brakade det loss mellan föreningen och damlagets tränare Olof Unogård. Möjligen inspirerad av Kim Bergstrand tog den unge tränaren strid för att försöka ge sitt lag bättre förutsättningar. Det började med en Facebooktext där han hånade herrtränarna och fortsatte sedan att eskalera. När Sirius valde att flytta damlaget från Lötens gräsplaner inför de sista matcherna så gick Unogård till attack mot den egna klubben i media. Detta mitt under herrlagets förberedelser inför det allsvenska kvalet mot Falkenberg.
Man tycker att konkurrens utmanar och att konkurrens är bra, men det är till en viss nivå. När man har kontroll på konkurrensen, då är det bra!
– Det störde en del och var jobbigt, det måste jag erkänna. När styrelsen bestämde sig för att ta in damfotbollen från Danmark så tror jag att vi gick lite fel eftersom det är en till klubb som vi skulle hantera i samma organisation. Vi mäktade liksom inte med det, allt med resurser till dubbla matcher, dubbla träningstider, dubbla pass på samma plan och prioriteringar. Vi fick inte ihop det i klubben, berättar Andersson.
– Då behöver man människor som fattar problematiken i det och förstår hur vi kan samköra trots att vi inte har förutsättningar egentligen. Då var det slitningar som var jobbiga.
Unogård fick lämna Sirius efter bara en säsong och efter ytterligare ett år så valde Sirius att släppa damverksamheten till den nystartade föreningen IK Uppsala Fotboll.
Precis när relationerna med kommunen ser ut att ljusna så slår en bomb ner som skakar om hela fotbollsuppsala. Dalkurd ska lämna Borlänge på grund av dåliga förutsättningar och har ställt in siktet på Uppsala och nya Studenternas. I augusti 2016 briserar nyheten och Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden hälsar Dalkurd välkomna till Uppsala i UNT, men menar att uppgifterna är nya för honom. Senare visar det sig dock att han haft kontakt med Dalkurd sedan början på juni om en flytt där klubben bland annat skickat en önskelista på saker man vill ha i Uppsala. En fråga som får Sirius och framför allt Kim Bergstrand att se rött. När kommunen ska hylla Sirius för det allsvenska avancemanget ställer Bergstrand ett ultimatum. Antingen deltar han – eller så deltar Rickard Malmström. Politikern dyker inte upp.
– När det fanns andra klubbar i stan, även Sirius, som under hundra års tid inte hade varit i närheten av att få behoven tillgodosedda. Då skulle man ta in ett nytt lag. Det förstod ju vi inom verksamheten att det inte skulle funka, men det förstår ju inte de som är utanför men ändå bestämmer. Det var den frustrationen som vi såg i framförallt Kim.
Efter turerna 2016 dröjer dock själva beslutet. Det är först 2017 som UNT kan avslöja att det plötsligt dykt upp ytterligare en så kallad hemvist i ritningarna för nya Studenternas. Från att ha varit två, för Sirius och Uppsala Fotboll, så har det nu tillkommit en tredje. 2017 går dessutom Dalkurd upp i allsvenskan och när man drar i gång försäsongen 2018 så gör klubben det på Österängen i Uppsala.
Dalkurd i allsvenskan med en miljardär bakom sig. Fanns det också en rädsla kring vad som ska hända med Sirius i det här. Att ni kunde bli omsprungna i Uppsala?
– Man tycker att konkurrens utmanar och att konkurrens är bra, men det är till en viss nivå. När man har kontroll på konkurrensen, då är det bra, skrattar Andersson och fortsätter svaret:
– I och med att vi inte hade riktig kontroll på Dalkurd, då visste man inte vad det var för något mer än att vi visste att de betalade dubbla våra löner till sina spelare. Då tänkte man ”hur kan det där bära sig?”. Det fanns en extern finansiär så det är klart att visst fanns det en oro att de på något sätt skulle konkurrera ut Sirius. Men det var också det som kanske gjorde att Sirius blev ännu starkare och ännu bättre.
Det blir aldrig något Dalkurdhot. Efter bara tre månader av allsvenskan drar sig finansiärerna ur projektet. Klubben säljer halva laget och åker ur. Raset fortsätter och flytten till Uppsala blir ett fiasko. Under 2024 åkte klubben ur division 2 och spelade hemmamatcherna på Sävja IP. I skrivande stund är Dalkurd endast en förlikning från definitiv konkurs.
För Sirius går det sportsligt bra 2017 och under sommaren säljer man stjärnskottet Kingsley Sarfo för 15 miljoner kronor till Malmö FF. Den då största övergången någonsin mellan två allsvenska klubbar. Under hösten kommer dock fler blåsvarta problem än Dalkurd. Sarfo grips misstänkt för våldtäkt mot barn och döms senare till fängelse. Malmö FF kräver Sirius på hela övergångssumman tillbaka, pengar Sirius inte har kvar. Och inte nog med det. Även företaget Soccer Soldier kräver Sirius på halva övergångssumman tack vare ett avtal mellan parterna när Sarfo blev klar.
– Det är klart att det påverkade för det var ganska många spelare som fick vara med och vittna, men alla var ganska säkra på vad som hade hänt och visste att då var det inga problem. Media försökte få rubriker, men det var mest på styrelsenivå där återigen Ove fick dra ett tungt lass. Det var en trygghet för Sirius.
Det stod snabbt klart att Malmö inte skulle få några pengar tillbaka och 2020 stod det även klart att avtalet med Soccer Soldier var ogiltigt och att Sirius till slut fick behålla alla pengar.
2018 skakar det rejält. Sirius inleder allsvenskan uselt. Stjärnmålvakten Josh Wicks stängs av efter att man hittat spår av kokain i ett dopningstest. Kaptenen Niklas Thor har slutat och den nye kaptenen Moses Ogbu hämmas av ett tidigare benbrott. Blåsvart har fem poäng efter 13 matcher och ligger tvärsist i allsvenskan. Ett läge som inget lag tidigare har vänt.
– Första året är det många lag som har spelare som de allsvenska lagen inte känner till när de möter. Spelare som går på ångor av inspiration. Sedan i det andra eller tredje året när alla avtal ska skrivas om, då har oftast inte de här allsvenska nykomlingarna ekonomin att förlänga med de här spelarna som tagit upp laget. Då måste man hämta nya spelare och då får man problem. Det tror jag är en av de stora anledningarna till att nykomlingar ofta åker ur.
Sirius gör det omöjliga. En rejäl kraftsamling under sommaren ser den förlorade sonen Robert Åhman Persson skriva på. Mohammed Saeid ansluter också, målvakten Lukas Jonsson återvänder från lån och Niklas Thor gör comeback. Sirius klarar sig kvar i allsvenskan med marginal till slut.
– Tittar man tillbaka så tror jag att luften hade gått ur om vi hade åkt ur. Det är lätt att säga i efterhand, men det var en sådan passage man måste igenom.
Sirius andas ut, men inte särskilt länge. Direkt efter säsongen slår nästa bomb ner. Tränarna, hjältarna, truppbyggarna och frälsarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har sagt upp sig efter sju år. En era är över. Och precis som 2011 är det Ola Andersson som ska hitta ersättarna.
– Oro var inte det som jag kände utan jag kände inspiration och min mission, flaggan togs ju fram igen, säger han.
Mer om det i nästa del.
Lyssna på hela intervjun med Ola Andersson i UNT:s podcast Are You Sirius?